شهید آوینی

 

توجه به بازى و تحرك كودكان

  على‏رغم اينكه ظهور اسلام در محيطى كاملاً بى‏فرهنگ و دور از تمدن بود، اما برنامه و شيوه‏هاى ارائه شده از طرف اولياى دين، هميشه با انسانها از هر تمدن و فرهنگى سازگار است. از جمله مواردى كه در شيوه‏ى تربيت حضرت زهرا (س) جايگاه خاصى داشت، تحرك و بازى كودكان بود. اين فعاليت و تكاپو بقدرى براى سلامتى و رشد مناسب كودك، ضرورى است كه حتى براى تشويق آنها به تحرك و بازى، بزرگترها نيز بايد تن به بازى و جست و خيز بدهند.

بازى در دوران كودكى به منزله‏ى واكنش كودك در برابر عوامل محيطى و بروز استعدادهاى نهفته‏ى اوست كه تأثيرات آن در كنار تقويت جسم و افزايش بنيه‏ى كودك، قابل توجه است. همچنين بازى، در پرورش نيروى ابداع و ابتكار كودك بى‏نهايت، مؤثر است. بنابراين غفلت از بازى به هيچ وجه به صلاح كودك و والدين او نيست.

همبازى شدن رسول معظم اسلام (ص) با فرزندان دخترش زهرا (س) بيانگر اين نكته‏ى مهم است كه بازى و تحرك كودك، يكى از لوازم تربيت صحيح محسوب مى‏شود. حضرت على (ع) و فاطمه (س) در خانه به بازى بچه‏ها توجه كافى مبذول مى‏داشتند و همين امر، موجب شادابى و نشاط روزافزون آنها مى‏شد.

در مقابل، خانه‏هايى كه براى كودك، محيط مناسب و دلنشين براى بازى و تحرك نيست، در روحيه و شخصيت اعضاى خردسال آن خانه، اثر نامطلوبى دارد، نبايد فراموش كرد كه تحرك و بازى، اقتضاى طبيعت و سن كودك است و پدر و مادر وى وظيفه دارند شرط و لوازم اين مهم را براى كودكان خود فراهم سازند. حضرت فاطمه (س) از همان كودكى با فرزندانش همبازى مى‏شد، و به اين نكته نيز توجه داشت كه در بازى، نوع الفاظ و حركات مادر، سرمشق كودك، قرار مى‏گيرد؛ بنابراين بايد از كلمات و جملات مناسبى استفاده كرد. علاوه بر اين بايد در قالب بازى و شوخى شخصيت كودك را تقويت نمود، او را به داشتن مفاخر و ارزشهاى اكتسابى تحريك و تهييج كرد. اينها همه مرهون در پيش گرفتن شيوه‏هاى صحيح در اين رابطه است.

Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved
logo