شهید آوینی


امروز دوشنبه شانزدهم بهمن ماه سال1385 هجری شمسی ، مصادف است با شانزدهم محرم الحرام سال 1428هجری قمری و برابراست با پنجم فوریه سال 2007 میلادی .

درگذشت آیت الله میرزا حسن شیرازی ( میرزای بزرگ ) :
در چنین روزی در سال 1273 ه ش آیت الله میرزا حسن شیرازی ، مرجع بزرگ تقلید و قهر مان جنبش تنباکو دیده از جهان فروبست . 
مـیـرزا مـحـمـد حـسن بن میرزا محمود بن محمد اسماعیل حسینی شیرازی از علمای عالیقدر شیعه در پانـزدهم جمادى الاولى سال 1230 ه ق در شیراز  دیده به جهان گشود . ایشان  پس از طی مقدمات علوم در حوزه های علمیه شیراز و اصفهان به عراق رفت و در  آنجا به سلک شاگردان شیخ انصاری اعلی الله مقامه الشریف  در آمد . وی در سال 1291 ه ق در سامره اقامت گزید و در آنجا به به تدریس و تعلیم مشغول بود . آن فقیه فرزانه   حـدود بیست و سه سال  مرجع شیعیان  جهان بود و در دوره علمی خویش شاگردان بسیاری را تربیت کرد که از میان آنها می توان به آخوند مـلا مـحمد کاظم خراسانى ،  سیدمحمد کاظم طباطبائى یزدى ،    حاج میرزا حـسـیـن سـبزوارى ،  سید محمد فشارکى رضوى ،  میرزا محمد تقى شیرازى و... اشاره کرد . آن عالم ربانی  از خود آثار گرانبهایی به جای نهاده است که از میان آنها می توان به رسالاتی مبسوط در ابواب مختلف فقهی   ،  حاشیه اى بر نجاة العباد و تعلیقه اى بر کتاب معاملات آقا وحید بهبهانى اشاره کرد . شاگردان ایشان نیز بسیاری از دروس ایشان را به رشته تحریر در آوردند که منتشر شده اند . ازمهمترین وقایع  زندگی این عالم ربانی واقعه تنباکو(رژی) است که به عنوان جنبش تنباکو و سر سلسله جنبش های آزادی خواهانه در تاریخ معاصر ایران مشهور است .  واقعه از این قرار است که در تابستان  سال 1308 ه ق تالبوت یک سرگرد انگلیسی به ناصر الدین شاه پیشنهاد امتیاز انحصاری خرید و فروش توتون و تنباکو در سراسر ایران به مدت پنجاه سال را داد . شاه نیز با تشویق دیگران این قرار داد را پذیرفت و شرکت انگلیسی تالبوت موظف شد سالانه خواه سود کند یا نه مبلغ 150 هزار لیره انگلیسی و نیز یک چهارم سود سالانه خود را به ایران  پرداخت  کند . با انتشار خبر ، بسیاری از علما و مردم بر آشفتند . در همین هنگام میرزای بزرگ با صدور فتوایی در مقابل این دسیسه ایستاد .

متن حکم :
بـسـم اللّه الـرحمن الرحیم , الیوم استعمال تنباکو و توتون , باى نحو کان , در حکم محاربه باامام زمان صلوات اللّه و سلامه علیه است حرره الاقل محمد حسن الحسینى .
با صدور این فتوا مردم مبارزه سیاسی علیه قراداد استعماری  امتیاز تنباکو را یک وظیفه شرعی و تکلیفی الهی دانستند و قلیان ها را شکسته و توتون و تنباکو را را به آتش کشدند . ناصر الین شاه نیز مجبور شد با پردات غرامتی این قرار داد را فسخ کند . فتوای تاریخی  این مرجع  بزرگوار در تحریم تنباکو فاجعه ای را که در سال 1309 ه ق به دست ناصر الدین شاه قاجار با واگذاری امتیاز دخانیات ایران به مدت پنجاه سال در حال شکل گرفتن بود در نطفه خفه کرد .   
امام خمینى (ره ) در این باره فرمودند:آن مرحوم  که در سامره تنباکو را تحریم کرد ، براى این که ایران را تـقـریـبـا در اسارت گرفته بودند ،  به واسطه قرار داد تنباکو و ایشان یک سطر نوشتند که تنباکو حرام است  و حتى بستگان خود آن جائر (ناصر الدین شاه ) هم و حرمسراى آن جائر ترتیب اثر دادند بـه آن فتوا و قلیانها را شکستند و دربعضى جاها تنباکوهایى که قیمت آن هم زیاد بود در میدان آوردنـد و آتـش زدنـد وشـکست دادند آن قرارداد را و لغو شد قرارداد و یک چنین چیزى و آنها دیـدنـد کـه یـک روحـانـى پـیرمرد در کنج دهى از دهات عراق  یک کلمه مى نویسد و یک ملت قیام مى کند و قراردادى که مابین شاه جائر و انگلیسیها بوده است , به هم مى زند و یک قدرت این طورى دارد او ( سخنرانی امام خمینی در مورخه  28/8/1359  )
سرانجام آن عالم ربانی در چنین روزی در سال 1273 ه ش مصادف با  بیست و چهارم شعبان 1312 ه ق رحلت کردند .

وقایع  شانزدهم بهمن سال 1357  :
شش روز تا یوم الله 22 بهمن مانده است سراسر کشور از دورترین شهر و روستا تا تهران ، پایتخت کشور و قلب انقلاب ،زن ومرد و پیر و جوان یکپارچه علیه دولت غیر قانونی بختیار ( نو کر بی اختیار ) شعار می دهند . شاهپور بختیار رجز می خواند و همه را تهدید می کند . مردم اما بر شهر ها حاکمیت دارند . کمیته های مردمی سخت مشغول کمک رسانی به خانواده های مستضعف اند. هر ساعت باید انتظار وقایع تازه را داشت .

*در تمام شهرستانها راهپیمایی و تظاهرات به طرفداری از آیت الله العظمی امام خمینی و علیه رژیم و دولت بختیار همچنان ادامه دارد .

*امام خمینی در مدرسه علوی تهران به مناسبت معرفی آقای مهدی بازرگان به عنوان نخست وزیر دولت موقت و در حضور بیش از چهار صد تن از خبرنگاران داخلی و خارجی رژیم پهلوی را رژیمی غیر قانونی دانستند  و اطاعت از دولت موقت را واجب شمردند . ایشان در بخشی از سخنانشان  تصریح کردند : آقایان آشفتگی چند ساله ملت ما را می دانند . مطلعند که تمام دستگاههای ملی و دولتی فلج شده است ، وضع اقتصادی ما رو به نابودی است ، وضع فرهنگ ما خراب است ، دانشگاهها تعطیل اند ، مدارس علمی ما تعطیل است ، بازار ها تعطیل است . تمام اینها مضافا به خونریزی هایی که تا کنون شده است  و آشفتگی هایی که در مملکت ما هست  از این ها اطلاع دارند و کسانی که مربوطند به این ، دست بردارند از شلوغ کاری و با تعقل اشیاء را فکر کنند و کنا ربروند . ما همه این مسایل را انشاء الله با پشتیبانی  ملت حل خواهیم کرد ...ولهذا چون مجلس را غیر قانونی می دانیم و دولت را هم غیر قانونی می دانیم و اوضاع کشور را آشفته می بینیم برای اینکه خاتمه بدهیم به وضع آشفته کشور، ما به واسطه اتکای به این آرای عمومی که شما الان می بینید و دیدید تا کنون که آرای عمومی با ماست و ما را به عنوان وکالت یا بفرمایید به عنوان رهبری همه قبول دارند ،  از این جهت ما  دولتی را معرفی می کنیم ، رییس دولتی را معرفی می کنیم تا موقتا دولتی تشکیل بدهد که هم به این آشفتگی ها خاتمه بدهد و هم یک مساله مهمی که مجلس موسسان است ، انتخابات مجلس موسسان  را درست کند  و مقدمات آن را در ست کند و مجلس موسسان تاسیس بشود . و همین طور انتخابات هم درست بشود و آنها دولت دائمی را انتخاب بکنند . ومجلس موسسان ...جمهوری اسلامی را به رفراندوم بگذارد ...

ایشان ( بازرگان ) را که من قرار دادم واجب الاتباع است ، ملت باید از او اتباع کند . یک حکومت عادی نیست یک حکومت شرعی   است ، باید از او اتباع کنند . مخالفت با این حکومت مخالفت با شرع است ، قیام بر علیه شرع است . قیام بر علیه حکومت شرع جزایش در قانون ما هست ، در فقه ما هست ، جزای آن بسیار زیاداست . من تنبه می دهم به کسانی که تخیل این معنی را می کنند  که کار شکنی بکنند یا این که خدای نخواسته یک وقت قیام بر ضد این حکومت بکنند ، من اعلام می کنم به آنها که جزای آنها بسیار سخت است در فقه اسلام . قیام بر ضد حکومت خدایی ، قیام بر ضد خداست ، قیام بر ضد خدا کفر است .

* مهندس بازرگان پس از دریافت فرمان نخست وزیری در جمع جمع حاضران گفت: خدای بزرگ را شکر می کنم که چنین اعتبار و حسن شهرتی را که به هیچ وجه اهلیت و لیاقت آن را نداشتم به من ارزانی داشته و همین موهبت الهی باعث شده که آیت الله  ابراز اعتماد و ار جاع  چنین ماموریتی را به بنده عنایت بفرمایند و همچنین تشکر از ملت ایران می کنم که آیت الله مکرر تاکید فرموده که به نام ملت ، هم صدای ملت و برای ملت گامها و صدا های خود را برداشته و بلند کرده . این ماموریت یعنی سیاست دولت موقت و تشکیل حکومت در شرایط بسیار دشوار و خطر ناک عظیمترین شغل و وظیفه و در عین حال بزرگترین افتخاری است که به بنده واگذار شده است وشاید حق داشته باشم بگویم که دشوارترین وظیفه و کاری است که در طول تاریخ هفتاد و دو ساله مشروطیت ایران به نامزدها و ماموران نخست وزیری های دیگر داده شده باشد .  قاعد تا با توجه به جثه ضعیف و نواقص و معایب خودم نمی بایستی قبول این مسوولیت را کرده و زیر بار چنین امری رفته باشم . ولی از یک طرف بنا به ضرورت و وظیفه و مسوولیت طبیعی و انتظاری که داشتند مجبور بودم نا چار شدم قبول کنم ...

* مهندس بازرگان رییس دولت موقت در پاسخ به مصاحبه بختیار که گفته بود رییس دولت موقت را دستگیر می کنم  ، گفت : از این اخطار نمی ترسم اگر تهدید می خواهد بکنند به چیز دیگری ما را تهدید کنند این چیز خیلی کوچکی است  و اگر عملی شود بنده شخصا خیلی ممنون می شوم چون راحت می شوم .

*بازرگان نخست وزیر موقت ،  بر نامه و وظایف دولت موقت را تشریح  کرد و گفت : از وظایف عمده دولت موقت این است که یک همه پرسی برپا کند تا نظر مردم را در باره تغییر رژیم وتحول آن به جمهوری دموکراتیک اسلامی بپرسد . سپس این وظیفه را خواهد داشت که انتخابات مجلس موسسان را برگزار کند . مجلسی که قانون اساسی آینده را تدوین خواهد کرد و وظیفه سوم نیز انتخابات برای مجلس خواهد بود که به موجب قانون اساسی جدید تشکیل می شود و پس از تشکیل این مجلس دولت رسمی تعیین خواهد شد .

*آیت الله مرعشی نجفی،  انتخاب بازرگان را به ریاست دولت موقت تبریک گفت .

* نام 22 نماینده مجلس شورای ملی حذف می شود . اگر تا فردا نا مه ای مبنی بر استرداد استعفا از سوی نمایندگان به دفتر مجلس نرسد در ساعت 12 این روز اسامی 22 نماینده مستعفی از لیست نمایندگان بیست و چهارمین دوره قانونگذاری حذف و مراتب به وزارت کشوراعلام خواهد شد .

* مجلس شورای ملی در جلسه علنی(نمایشی) خود لوایح انحلال سازمان اطلاعات و امنیت کشور و محاکمه نخست وزیر ،  وزیران و مقامات عالیرتبه را  به تصویب رساند .     

* در تهران و شهرستانها مردم برای تایید نخست وزیری بازرگان راهپیمایی کردند .

* شاپوربختیار در جلسه علنی مجلس شورای ملی گفت : مسایل مملکتی هر روز به صورت خاص ولی به صورتی غیر قابل بازگشت روبه پیشرفت است و ما به پیش خواهیم رفت . روش دولت در برابر هر قانون شکنی روشن است . قانون شکنان دیروز ساواک عده ای قلدر و دیکتاتور بودند  ولی از این دیکتاتوری و قانون شکنی نباید به سوی   یک دیکتاتوری جدید برویم .

* امام خمینی بعد از تعیین بازرگان به ریاست دولت موقت اظهار داشتند : از طریق مطبوعات و تظاهرات آرام ،  ملت در باره دولت بازرگان باید نظر بدهد . جزای آنها که علیه حکومت بازرگان قیام کنند خیلی سخت است .

*به دعوت جامعه روحانیت برای تایید بازرگان راهپیمایی بزرگی روز پنجشنبه  ، نوزدهم بهمن در تهران و شهرستانها برگزار خواهد شد .

* امام خمینی در اطلاعیه ای از احساسات پاک مردم به مناسبت بازگشت به وطن تشکر کردند  .

* شاپور بختیار به دنبال انتخاب بازرگان به ریاست دولت موقت گفت : در ایران تنها یک حکومت وجود خواهد داشت .  ساخت ایران تجزیه ناپذیر است . اگر بختیار تنها به حرف زدن اکتفا کند یک مساله است و اما اگر بخواهد دست به عملی بزند مساله دیگری است .

* خسرو قشقایی پس از بیست و پنج سال تبعید به ایران بازگشت .

*دویست مقام عالی در معرض بازداشت قرار دارند  . سه هزار مقام از مدیر کل به بالا در 25 ساله اخیر ممنوع الخروج شدند . 
گروهای از بازداشتی ها  مربوط به پرونده های تغذیه رایگان ، حزب رستاخیز ، اوقاف و لغو امتیاز روزنامه ها هستند .
 
*بختیار : جمهوری  اسلامی برای من مجهول است  . تاکنون نشنیده ام مسلمان علیه مسلمان جهاد کند . حکومت من و رژیم دیکتاتوری شاه و جمهوری لیبی نیست . من از کسی فرمان گرفتم که دکتر مصدق و وزاری او هم گرفتند .

* آیت الله طالقانی : فرماندهان پایگاههای هوایی باید به مردم پاسخ مناسبی بدهند . نیز خانواده های زندانیان نیرویی هوایی ضمن تظاهرات وتجمع در روز نامه اطلاعات خواستار آزادی هر چه زودتر زندانیان خود شدند.

* بیانیه شماره 1 کارکنان شهردادری پایتخت : حرکت انقلابی مهندس شهرستانی مورد تایید کارکنان شهرداری است . وی پیشتر استعفای خود را تقدیم امام خمینی کرد ه بود

*عده ای از سربازان طرفداری خود را از امام خمینی  نشان داد .

* کیسینجر ، وزیر اسبق امور خارجه آمریکا :  می ترسم حوادث ایران به سایر کشور های دوست آمریکا سرایت کند. 
(این سخن مغز متفکرو استراتژیست سیاست خارجی آمریکا در حقیقت باطن پر از خشم و کینه کاخ سفید را نسبت به انقلاب اسلامی آشکار می کند . در این جمله کوتاه ترس و وحشت عمیق ایالات متحده از انقلاب مردمی ایران نهفته است و آن این است که منافع نامشروع آمریکا از بین برود . کیسینجر به عنوان سیاستمداری که می داند تا چه اندازه آمریکا در منطقه  منافع نا مشروع و امپریالیستی دارد نا چار است که برای فردای دوستا ن کشورش اشک تمساح بریزد در حالی که از دست رفتن منافع نفتی منبع اندوه اوست .)    
* تحصن کارمندان وزارت امور خارجه وارد دومین روز خود شد . این تحصن در اعتراض به بازگشت مجدد اردشیر زاهدی به سفارت ایران در آمریکا صورت گرفته است .

* رادیو مسکو در گفتار شبانه خود ضمن اشاره به امید های فراوان هواداراین رژیم به ارتش گفت : به قراریکه ناظران متذکر می شوند رویدادهای اخیر ایران نشان می دهد ارتجاع داخلی ایران و حامیان آمریکایی آن مجبورند در عقاید خود مبنی بر اینکه گویا ارتش همچون حربه ای آماده است به خاطر حفظ مواضع ارتجاع و حامیان آمریکایی اش در کشور همه را بکشد و همه چیز را نابود سازد ،  تجدید نظر کند .

* دفتر خبرگزاری یوناینتد پرس در تهران دیشب مورد حمله گروهی که خود را مجاهدین می نامند قرار گرفت و آسیب دید .

* هشت هزار یهودی ایران را تخلیه کردند . به نوشته روز نامه معاریو چاپ تل آویو تنها جمعه گذشته یعنی یک روز پس از بازگشودن فرودگاه مهر آباد هزار نفر از یهودیان ایران وارد فرودگاه بین المللی بن گوریون شدند .

* شورای دانشگاه صنعتی شریف در بیانیه ای اعلام کرد دولت بختیار به مبانی وابستگی رژیم ایران به غرب وفادار است .

* روز نامه البعث ارگان حزب حاکم روسیه ضمن تفسیر حوادث ایران نوشت : ممکن است سرانجام آمریکا در ایران دست کم به طور غیر مستقیم مداخله کند .

* هیات اعزامی آیت الله العظمی خمینی به مناطق نفت خیز طی اطلاعیه ای اعلام داشت :گران خریدن مواد سوختنی عمل ضد مردمی است . این هیئت اعلام کرد که دستورات امام خمینی برای تامین  سوخت  داخلی به مرحله رفع نیاز قطعی نزدیک شده است.  

* نورالدین کیانوری دبیر کل حزب توده ایران در مصاحبه با مجله نیوزیوک چاپ آمریکا گفت : آیت الله خمینی بیست سال تمام با شاه و تمام مظاهر امپریالیسم جنگیده است . ما از اقدامات  ایشان پشتیبانی می کنیم . اقداماتی چون جمهوری اسلامی ،  بر چیدن سلطنت و تشکیل مجلس موسسان در جهت نوشتن قانون اساسی جدید که منجر به دولت ملی  گردد و آن نیز به سلطه امپریالیسم خاتمه دهد و ضمن تضمین کلیه اشکال دموکراسی از ثروت های ملی ما برای مصالح عمومی استفاده نماید ...

* روز نامه انگلیسی گاردین : هنوز این امکان وجود دارد که شخص شاه بتواند نظم را در ایران بازگرداند و دولت هایی که او از آنها حرف شنوی دارند قویا به وی توصیه کرده اند که به ایران بازگرد د .

* جیمز بیل استاددانشگاه تگزاس و کارشناس مسایل ایران در مقاله ای در نیوزویک هشدار داد که دولت آمریکا باید با آیت الله خمینی کنار آید و نباید اشتباه فاحش شاه راکه قدرت و نفوذ روحانیون شیعه را دست کم گرفت تکرار کند .

* گروهی از ایرانیان ساکن سوریه تابلوی سردر سفارت ایران را در دمشق کندند و به جای آن تابلویی را که روی آن سفارت جمهوری اسلامی ایران نوشته است نصب کردند . این کار بدون مخالفت اعضا سفارت وبا آرامش انجام شد .

* مجله آمریکایی تایم نوشت که دیپلمات های آمریکایی با تعدادی از دستیاران اصلی آیت الله خمینی چه در فرانسه و چه در ایران تماس هایی را گرفته اند . ویلیام سولیوان سفر آمریکا در ایران نیز همکاران خود را ترغیب کرده است که با مخالفان رژیم در ایران و دستیاران رهبر شیعیان ایران به گفتگو بنشینند و سیاست سفارت آمریکا را تشریح کنند .

* خبر گزاری تاس گزارش  داد : از روز بازگشت آیت الله خمینی به تهران عملا یک قدرت مضاعف در ایران برقرار شده است .
* رو زنامه کویتی السیاسه نوشت : بحران کنونی ایران ممکن است اختلاف های امیر های ساحلی خلیج فارس را کاهش دهد و آن ها را به یکدیگر نزدیک کند .

*در یاسالار فید ترنر رییس سازمان جاسوسی آمریکا( سیا)  در گفتگویی با تلویزیون ان بی سی با اعتراف به اینکه این سازمان در پیش بینی بحران سیاسی ایران  به طور جدی ناکام بوده است گفت : بدیهی است ما می خواهیم بهترین سازمان را داشته باشیم اما باید بگویم پیش بینی بحران های عظیم سیاسی و کودتاهای نظامی نتایج غیر منتتظره انتخابات از دشوارترین وظایف سازمان های اطلاعاتی است .   هیچ سازمان جاسوسی جهانی یا سیاستمدار یا روز نامه نگاری فکر نمی کرد شاه مجبور به خروج از ایران باشد .


شلیک خمپاره به تهران : 
 در چنین روزی در سال 1378 ه ش عناصرمنفور سازمان مجاهدین خلق ، معروف به  منافقین خلق ،  در عملیات ایذایی مبادرت به  شلیک پنج خمپاره در اطراف نهاد ریاست جمهوری و مجمع تشخیص مصلحت نظام با هدف خود نمایی واعلام وجود  کردند که بر درجه انزجار ملت مسلمان ایران از خویش افزودند . بر اثر این  حمله ناجوانمردانه  یک نفر از مرم عادی به شهادت رسید و پنج نفرنیز مجروح شدند . 

در گذشت محمد بن جریر طبری :
در چنین روزی در سال سیصد هجری شمسی برابربا سیصد و ده هجری قمری ، ( 923  میلادی ) ابوجعفر محمد جریر طبری مورخ بر جسته اسلامی در سن هشتاد و سه سالگی در گذشت . محمد بن جریر طبری مفسر بزرگ قرآن کریم تفسیر بزرگ طبری را از خود به یادگار نهاد . تفسیر طبری  تا عهد مولف از بزرگترین کتبی بوده است که در این علم به رشته تحریر در آمد و به همین سبب به زودی در عالم اسلامی شهرت فراوان یافت . این کتاب ارزشمند در دوره سامانیان به فارسی ترجمه شد . طبری در تفسیر خود بین روایت و درایه جمع کرده است و با این حال از  میان  این دو بیشتر جانب روایت را گرفته است و به این دلیل تفسیر وی مورد اقبال عمومی قرار گرفته است . طبری معتقد بود که در تفسیر قرآن رای دخالتی ندارد مگر در مورد تفسیر لغوی . اصولا تفسیر مبنی بر رای مقبول نظر مسلمین نبود و با این حال از موقعی که فرقه جهمیه در عالم اسلام ظهور کردند تاویل در آیات قرآن شروع شد و در قرن چهارم دسته هایی همانند معتزله و اسماعیلیه و صوفیه این فکر را به جد دنبال کردند .

تاسیس نخستین حکومت اسلامی  در آفریقا :   
درچنین روزی درسال 670 میلادی نخستین حکومت اسلامی در شمال آفریقا تاسیس شد . این حکومت را " عقب بن نافع مصری " درمراکش استوار ساخت . این نخستین حکومت عربی اسلامی در شمال آفریقا بود .

درگذشت کاتو :
درچنین روزی در سال 45 پیش از میلاد ، کاتو  یکی از  فیلسوفان بر جسته روم باستان  خودکشی کرد . وی قصد داشت با انجام این خود کشی خود را ازشر  دیکتاتوری سزار راحت  کند . فلسفه سیاسی او مشحون از اندیشه های دموکراتیک و مردم سالارانه است. 

اشغال شهر بودا پست :
درچنین روزی در سال 1849 میلادی  ،  اتریش شهر بوداپست پایتخت مجارستان را  به اشغال خود در آورد .

کشف سیرالئون :  
درچنین روزی در سال 1460 میلادی  کشور سیرالئون در آفریقای غربی توسط " داسنتیرا" ی پرتغالی به اصطلا ح  کشف شد . پس از این بود که  سیرالئون آماج حمله استعمار گران برای چپاول منابع غنی این کشور قرار گرفت . 

 اشغال مینورکا :
 در چنین روزی در سال 1782 میلادی اسپانیا منطقه مینورکا را ازدست بریتانیا خارج کرد به تسخیر خویش در آورد .

تاسیس کشور کنگو :
در چنین روزی در سال1885 میلادی در کنگوکه تحت استعمار امپراطوربلژیک، لئو پلد دوم قرار داشت ، دولتی تشکیل شد .


قانون اساسی در مکزیک : 
درچنین روزی درسال 1917 میلادی قانون اساسی مکزیک تصویب شد و دراین کشور نظام جمهوری برقرارشد .  مکزیک بیست و هفتم  سپتامبر 1821 میلادی توسط   ژنرال" اگوستین ایتوربید "به استقلال دست یافت .

ناصر ، نخستین رهبر جمهوری عربی متحده :
درچنین روزی درسال 1958 میلادی جمال عبد الناصر ، رسما به عنوان نخستین رییس جمهورجمهوری عربی متحده مطرح شد .

نخستین شماره نشریات :  
درچنین روزی در سال 1961 میلادی نخستین شماره روزنامه انگلیسی زبان ساندی تلگراف چاپ و منتشر شد . همچنین در چنین روزی در سال 1922 میلادی نخستین شماره مجله پرطرفدار ریدرز دایجست منتشر شد . ریدرز دایجست یکی از پر طرفدارترین نشریات عامه پسند در سراسر جهان است که به اغلب زبانهای زنده دنیا چاپ و منتشر می شود .

نخستین اندیشه تاسیس دولت یهودی :
در چنین روزی در سال 1915 میلادی  هربرت شموئیل  ، نخستین بار اندیشه های خود را  در باره تاسیس دولت یهودی در فلسطین برای دولت انگلیس مطرح ساخت . این نامه بعدها به صدور اعلامیه یالفور انجامید .

استقلال الجزایر :
در چنین روزی در سال 1962 میلادی مارشال دو گل استقلال الجزایر را به رسمیت شاخت . 
 
تولد آندره گوساو سیتروئن :
 در چنین روزی در سال 1878 میلادی سیترون مهندس و طراح فرانسوی به دنیا آمد . او  توانست خود روی سیتروئن را طراحی کند و نام خود را بر روی آن بنهد .

تولد رومن اینگاردن :
در چنین روزی در سال 1893 میلادی اینگاردن فیلسوف لهستانی به دنیا آمد . فلسفه مطالعاتی عنوان مهمترین اثر اوست .

تولد ویلیام اس بورخس :
درچنین روزی در سال 1914 میلادی بورخس نویسنده آمریکایی به  دنیا آمد . "نهار خالی"   عنوان مهمترین اثر اوست .

تولد آلن هایدن :
در چنین روزی در سال 1914 میلادی آلن هایدن فیزیکدان بریتانیا یی به دنیا آمد . وی در سال 1963 میلادی جایزه نوبل فیزیک را از آن خود کرد.

زلزله های مهیب :
در چنین روزی در سال 1783 میلادی بر اثر یک زلزله مهیب  در کالابرا در جنوب ایتالیا بیش از سی هزار نفر جان خود را از دست دادند همچنین در همین روز زلزله وحشتناک  دیگری در سال 1663 میلادی در کانادا روی داد که از میزان دقیق خسارات آن نوشته ای در دست نیست .

محاصره کوبا :
درچنین روزی در سال 1904 میلادی محاصره نظامی کوبا توسط آمریکا پایان یافت .

ورود به مانیل :
درچنین روزی درسال 1945 میلادی نیروهای نظامی آمریکا تحت فرماندهی ژنرال داگلاس مک آرتور وارد شهر مانیل درکوالالامپور  شدند.

تولد هرتز :
درچنین روزی در سال  1858میلادی میلادی هاینریش هرتز  از فیزیکدانان برجسته آلمانی قدم به عرصه گیتی نهاد . 
وی در حوزه  امواج رادیویی و  امواج الکترومانیاتیک مطالعات فراوانی کرده است . هم اکنون واحد فرکانس به نام او نامگذاری شده است .

درگذشت یوهان گوتنبرگ :
درچنین روزی در سال 1468 میلادی   یوهان گوتنبرگ سازنده نخستین ماشین چاپ ،  درگذشت .

روز کشته شدگان جنگی در ژاپن :
همه ساله چنین روزی به عنوان روزکشته شدگان جنگی در ژاپن گرامی داشته می شود .

ترور چند فلسطینی :
درچنین روزی در سال 1995 میلادی ،  شهید کمال کحیل ازمبارزان گـردانهای القسام به همراه تنی چند ازهمرزمان خود در انفجاری کـه تـوسط  پلیس تشکیلات خودگردان برنامه ریزی شده بود  ، به شهادت رسیدند  .


 

منبع: خبرگزاری مهر

 

17/11/58

خريد نظامي عراق از ايتاليا به ظرفيت 2500 تن و ارزش 09/1 ميليارد دلار

17/11/59

جنگ (عمليات ميمك) در ارتفاعات ميمك در روز سيزدهم بهمن ماه در ساعت يك بامداد آغاز شد.

17/11/62

اعزام اولين لشكر قدس سپاه پاسداران به جبهه‌هاي نبرد.

 

Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved
logo