شهید آوینی

 

بلندى هاى جولان سوريه 
حزب معراخ كه از سال 1967 تا 1977 در مسند قدرت بود، در خصوص ‍ سرزمين هاى اشغالى اعراب ، نگرشى برگرفته از تفكر الونى (منتسب به يگان الون ) داشت . دراين تفكر بلندى هاى جولان (همانند دره ى اردن ، برخى نواحى كرانه ى باخترى و اطراف سينا) منطقه ى (امنيتى ) به حساب مى آيد. دولت ائتلافى حزب كارگر نيز همين ديدگاه را داشت و در اين زمينه همه ى احزاب و تشكل هاى صهيونيستى اتفاق نظر دارند. از اين جهت ، يهودى ها ازنخستين ماه هاى اشغال جولان ، مبادرت به اقدامات وسيع شهرك سازى در اين منطقه كردند. دو عامل مهم و اساسى به گسترش ‍ عمليات شهرك سازى در جولان كمك كرد:
1 - وجود آب فراوان (به ويژه در بخش شمالى جولان ) و وجود زمين هاى حاصلخيز (به خصوص در بخش جنوبى آن ).
2 - تراكم پايين جمعيت (مثلا در مقايسه با نوار غزه ) ؛ زيرا به دنبال سال ها جنگ و اشغال ، هم اكنون تنها هشت هزار نفر عرب در پنج روستا و در زمينى به وسعت 1250 كيلومتر مربع زندگى مى كنند در حالى كه قبلا حدود 150 هزار نفر در تقريبا 150 روستا و شهرك در اين منطقه مى زيستند).
الف ) اقدامات اوليه (1973 - 1967) 
بلافاصله پس از جنگ 1967، كار مطالعه ى زمين ، خاك ، شرايط اقليمى و منابع آب بلندى هاى جولان به قصد تهيه ى مقدمات شهرك سازى در اين منطقه ، توسط چندين هيئت مختلف به طور گسترده آغاز شد. به دنبال اين مطالعات بود كه در ماه نوامبر يعنى پنج ماه پس از جنگ مزبور، نخستين طرح كلى شهرك سازى به نام (بلندى هاى جولان : طرح پيشنهادى براى توسعه كشاورزى ) ارايه شد. دراين طرح ، نقش عامل سياسى - امنيتى كاملا مشهود بود. در اين طرح گفته شده بود كه : برخى فعاليت هاى پيشنهادى را شايد نتوان به لحاظ اقتصادى توجيه كرد ولى اين فعاليت ها مى تواند به افزايش جمعيت يهود (در جولان ) كمك كند. در طرح مورد بحث پيشنهاد ساخت بيست شهرك كشاورزى متشكل از 1400 خانوار (تقريبا هفت هزار نفر) طى مدت پانزده سال در سه نقطه داده و گفته شده بود كه اين شهرك ها بايد در قسمت هاى جنوبى و شمالى احداث شوند. در خصوص قسمت ميانى جولان اظهار عقيده شده بود كه به دليل عدم مرغوبيت خاك آن ، توسعه ى كشاورزى اين قسمت بسيار پرهزينه است ، بنابراين بايد به حال خود رها شود، به اميد آن كه در آينده شهرك هاى صنعتى احداث گردد. تنها در مدت چند ماه فرمانده ى نيروهاى نظامى اسراييل در جولان اقدام به فرامينى مشابه فرامين صادره در مورد كرانه ى باخترى و نوار غزه كرد.
در سال هاى بعد طرح هاى شهرك سازى ديگرى ارايه شد. در سال 1969 (طرح منطقه اى شهرك سازى و توسعه ى جولان ) با هدف اسكان 45 تا 50 هزار يهودى در سراسر بلندى هاى جولان طى مدت ده سال و همچنين ساخت شهر جولان پيشنهاد گرديد. در اين طرح احداث 20 تا 25 شهرك جديد متكى بر كشاورزى ، صنعت و گردشگرى پيش بينى شده بود. در جولاى 1973 طرح توسعه ى همه جانبه ى بلندى هاى جولان براى سال هاى 1973 و 1974 تكميل و ارايه شد. در اين طرح نسبت به آبادى بخش ميانى جولان از طريق احداث يك مركز منطقه اى و مجموعه اى از روستاهاى صنعتى اهتمام بيش ترى شد. ولى هيچ يك از اين دو طرح نقش ‍ چندانى در جهت دهى به عمليات شهرك سازى و پراكندگى جغرافيايى شهرك هادر جولان نداشت و تا پيش از جنگ 1973 توسعه ى اين منطقه بيش تر بر اساس طرح توسعه ى كشاورزى با ايده هاى واقع بينانه ترى كه داشت ، صورت مى گرفت .
تنها پنج هفته پس از اشغال ، نخستين شهرك (كيبوتس ميروم هگولان ) در جولان احداث شد. و تا اوايل سال 1969 (يعنى تقريبا ظرف يك سال ) يازده شهرك ديگر (نه شهرك در جنوب جولان و دو شهرك در منطقه قنيطره ) ساخته شد. در آن زمان جمعيت اين شهرك ها به 300 تن رسيد كه بيش ترشان عضو جنبش هاى كيبوتسى و موشافى مدافع الحاق بخش هايى از اراضى اشغالى به اسراييل بودند. در سال هاى بعد شهرك سازى و اسكان يهوديان در جولان به دليل اجماع صهيونيست ها بر اهميت راهبردى اين منطقه ادامه و گسترش يافت . و در سال 1973 تعداد پانزده شهرك ديگر شامل شش كيبوتس (در دو مجموعه ) در شمال و جنوب ، شش موشاف كارگرى و يك موشاف تعاونى در جنوب و جنوب شرقى و دو مركز منطقه اى بنى يهوداو حسبين در جنوب جولان احداث گرديد. شمار جمعيت شهرك نشينان در سال مذكور به 1727 تن بالغ شده بود.
به دنبال جنگ سال 1973 و پيامدهاى آن ، دگرگونى هاى عمده اى در روند شهرك سازى در جولان پديد آمد.
ب )از 1973 تا 1977 
تهاجم كوبنده ى تانك هاى سوريه از ششم تا هشتم اكتبر 1973، موضوع اسكان يهوديان در جولان را با مشكلات جدى رو به رو ساخت و در نخستين روز اين جنگ تمامى تاسيسات زيربنايى منهدم و اسراييل ناگزير به تخليه ى كليه شهرك ها گرديد. هرچند در روزهاى بعد شرايط جنگ به نفع اسراييل تغييركرد. وضعيت در جولان به حالت اوليه اش بازگشت ، ولى بخش هاى عمده اى از سياست راهبردى حزب معراخ در مورد جولان ، به ويژه ناديده گرفتن قسمت ميانه اش (سوريه از همين ناحيه خطوط دفاعى اسراييل را در هم شكست ) و تصور اين كه از شهرك هاى يهودى نشين مى توان استفاده ى نظامى كرد، زير سئوال رفت و در خصوص اين دو مورد و موارد ديگر بحث هاى زيادى در ميان محافل اسراييلى آغاز شد. درس ‍ اساسى كه حزب معراخ از اين جنگ گرفت ، اين بود كه الحاق جولان به اسراييل ازضروريات مبرم است و به رغم همه ى مخالفت ها حزب مزبور اصرار داشت كه شهرك ها بهترين وسيله ى دفاع از مرزهاى اسراييل مى باشند. بدين جهت اسراييل در يك تغيير راهبردى در سياست شهرك سازى خود در جولان ، مبادرت به عمليات گسترده ى ساخت شهرك در قسمت ميانه ى اين منطقه با تكيه بر صنعت نمود و در مقابل از ميزان احداث شهرك هاى كشاورزى در دو منطقه ى جنوب و قنيطره كاست .
اين تغيير و تحول در نگرش اسراييل در طرح هاى بعدى شهرك سازى كاملا مشهود بود و شهرك هاى جديد با هدف از بين بردن امكان هرگونه رخنه ى دشمن از بخش ميانى جولان احداث شده اند.
طرح پيشنهادى شهرك سازى در بخش ميانى جولان كه در آوريل 1975 منتشر شد، يكى از مهم ترين طرح هاى شهرك سازى اسراييل در دوران پس ‍ از جنگ 1973 به شمار مى رود و تغيير در سمت و سوى سياست شهرك سازى اين دولت به بارزترين وجه در آن منعكس مى باشد. در مقايسه با طرح سال 1973، طرح جديد بخش بسيار وسيع ترى را ازجولان پوشش ‍ مى داد و مشتمل بر ايجاد يك شبكه ى دفاعى مرزى مركب از چهار شهرك كشاورزى - صنعتى ، و در پس آن چهار روستاى صنعتى و عقب تر از آن شهرى به نام جولان بود. در اين طرح اسكان تعداد بيش ترى از يهوديان از جمله 4500 تن ، تنها در شهرك هاى غيرنظامى پيش بينى شده بود. همچنين نكات و جزييات دقيقى در آن گنجانده شده بود كه در طرح قبلى وجود نداشت .
در جولاى 1976 (طرح ساخت شهرك هاى اضافى در بلندى هاى جولان ) كه در آن جهت گيرى ساخت شهرك هاى روستايى مشخص شد، منتشر گرديد. در اين طرح نيز بر بخش مبانى جولان تاكيد و در آن احداث پنج روستاى صنعتى و چهار شهرك صنعتى - كشاورزى تا سال 1980 پيش ‍ بينى شده بود. همچنين پيشنهاد شد دو روستاى صنعتى در شمال و يك كيبوتس جديد در جنوب ساخته شود. در اين هنگام طرح ساخت شهر (كتسرين ) (در بخش ميانى جولان ) تكميل شد.
منازعات سياسى كه طى دو سال پس از جنگ 1973 در اسراييل درگرفت ، مانع از ادامه ى فعاليت هاى وسيع شهرك سازى در جولان شد و در اين مدت تنها سه شهرك احداث و تنها حدود سيصد تن به جمعيت شهرك نشينان اين منطقه اضافه شد. ولى با آغاز سال 1976 روند شهرك سازى يك بار ديگر شدت گرفت و در سال آخر دولت معراخ ، هفت شهرك ، ازجمله يكى از نواحى هشت گانه ى شهر كتسرين ساخته شد.
در پايان نخستين دهه ى اشغال ، دولت ائتلافى كارگرى از راه هاى گوناگون به ويژه فرامين نظامى (كه تقريبا مطابقت تام با فرامين صادره در مورد كرانه ى باخترى داشت )، بخش اعظم اراضى جولان را تصاحب كرد. اين اراضى شامل قسمت بيشتر هفتاد هزار هكتار زمين هاى قابل كشت (بدون نياز به مقدماتى خاص ). و حدود سيصد هزار جريب از مراتع طبيعى بود. زمين هاى كشاورزى و مراتع به شهرك ها، و ساير زمين هاى تصاحب شده براى كارهاى نظامى اختصاص داده شد.
با وقوع آن چه كه آن را كودتاى سياسى ناميده اند در سال 1977، معراخ 26 شهرك (چنان چه شهر كتسرين را نيز در نظر بگيريم ) را در نواحى مختلف جولان احداث كرد و شمار يهوديان ساكن در اين منطقه به چند هزار نفر بالغ شد. شمار نه چندان زياد يهوديان جولان نبايد ذهن ما را از حجم وسيع عمليات شهرك سازى كه در دوره ى حاكميت معراخ صورت گرفت ، دور سازد. در اين دوره اراضى بيش ترى به تصرف اسراييل درآمد و شهرك هاى يهودى نشين در نقاط مختلف جولان احداث گرديد. به علاوه اين كه معراخ با جاده سازى و ايجاد شبكه هاى آب ، برق و فاضلاب ، پايه هاى اساسى اسكان يهوديان را در جولان پى ريزى كرد و تا سال 1977 معادل 21 كل هزينه هاى صرف شده در جولان ، به اين امر اختصاص يافت .
از اين رو معراخ صاحب اصلى انديشه ى مناطق امنيتى مى باشد، بانى و طراح سياست شهرك سازى و اسكان يهوديان دربلندى هاى جولان سوريه به شمار مى رود.
ج )پس از سال 1977
به دنبال به اصطلاح كودتاى سياسى و به قدرت رسيدن حزب ليكود، طرح اسكان يهوديان در جولان با تكيه بر دستاوردهايى كه در دوره ى قبل به دست آمد، با يك آهنگ (عادى ) ادامه يافت و حتى به نظر مى رسيد كه مشاركت دولت جديد در اين طرح محدود است ، به طورى كه شهرك نشينان جولان ، شهرك هاى خود را در مقايسه با شهرك هاى كرانه ى باخترى ، محروم مى شمردند.
با اين حال نمى توان اقدامات ليكود را در اين خصوص ناچيز به حساب آورد. در دوران حاكميت ليكود بود كه پارلمان اسراييل (كنست ) در دسامبر 1981 الحاق جولان را به اسراييل تصويب كرد (تقريبا يك سال پيش از آن ، قانون مبنا، ويژه ى بيت المقدس كه در حقيقت الحاق به اصطلاح قانونى و نهايى اين شهر به اسراييل است ، توسط همين پارلمان و پس از تسلط كامل اسراييل بر اين شهر به تصويب رسيد). ليكود با اين اقدامات سياست قرار دادن فلسطينيان را در برابر كار انجام شده به حد اعلى رساند.
ازديگر اقدامات ليكود دراين زمينه ، طرح موسوم به (بيست هزار) بود كه در سال 1982 تهيه و منظور از آن همان گونه كه از نامش پيداست ، رساندن جمعيت يهودى ساكن در جولان به بيست هزار تن از طريق افزايش ‍ جمعيت شهرك هاى موجود و ساخت شش شهرك جديد بود. از سال 1977 تا 1984 تعداد نه شهرك ساخته شد كه ساخت پنج شهرك آن در دوران حكومت معراخ انجام گرفت و تعداد يهوديان ساكن در جولان به حدود هشت هزار تن رسيد. همچنين كار احداث شهر كتسرين ادامه يافت .
در اواسط دهه ى هشتاد، شهرك هاى كشاورزى جولان كه تعداد آنها به سى شهرك مى رسيد، به دليل 130 ميليون دلار بدهى ، با يك بحران مالى شديد رو به رو شدند. اين بحران سبب شد كه جمعيت بعضى از اين شهرك ها كاهش يابد، همان گونه كه براى كيبوتس (عين زيفان ) اتفاق افتاد و جمعيت آن (كه از همان ابتدا كم بود) طى يك سال از 120 تن به 88 تن كاهش يافت . علاوه بر عين زيفان ، شهرك هاى ديگرى مانند معاليه غملا، مقيسار، افنى ايتان و كفار حاروف دچار بحران مالى و بدهى شده بودند.
نظر به بحران مالى شهرك ها و تعداد فراوان شهرك هايى كه در جولان ساخته شد، تا اوايل دهه ى خود هيچ گونه شهرك سازى جديدى صورت نگرفت ، هرچند بر شمار شهرك نشينان به تدريج افزوده مى شد.
د) اوايل دهه ى نود 
در اين مقطع زمانى ، سرازير شدن انبوه مهاجران يهودى از شوروى سابق و صحبت از امكان يافتن راه حل سياسى براى بحران خاورميانه سبب شد كه در روند شهرك سازى در عموم مناطق اشغالى ، از جمله جولان تسريع شود. در كوران تحركات سياسى ، شهرك جديدى به نام كناف ساخته شد و سى خانوار در آن سكونت يافتند. همچنين فاش شد كه در آينده ى نزديك دو شهرك جديد، يكى در بخش شمالى و ديگرى به نام بروخيم در بخش ‍ جنوبى و در نزديكى شهر (گملا)، ساخته خواهند شد. هم زمان با تشكيل كنفرانس مادريد، شهرك جديد التاسيس ، (كيلع ) گشايش ‍ يافت . در اواخر سال 1993 در جولان 38 شهرك با جمعيتى نزديك به 13 هزار تن وجود داشت ، ضمن اين كه كميته ى شهرك هاى يهودى نشين جولان سرگرم برنامه ريزى براى افزايش تقريبى چهل تا پنجاه درصدى جمعيت يهوديان شهرك نشين ، طى مدت 4 سال - به طورى كه شمار آنان در سال هاى 1997 و 1998 به حدود هجده تن برسد - بود. در آن سال مبلغ 117 ميليون شيكل تنها براى توسعه ى صنايع هزينه گرديد.
در يك بررسى اجمالى در مورد شهرك سازى در جولان كه در اواخر سال 1992 انجام گرفت ، نتايج زير به دست آمد: در حال حاضر 32 شهرك با جمعيتى حدود 12 هزار تن در جولان وجود دارد.(4)
اين شهرك ها به شرح زيرند: ده كيبوتس كه دو كيبوتس ناطور و گيشور به كيبوتس كشورى هشومير هستعير وابسته اند، پنج موشاف تعاونى كه چهار موشاف آن وابسته به احزاب مذهبى ، دوازده موشاف كارگرى ، دو مركز گروهى (به نام هاى بنى يهودا و حسبين )، دو شهرك گروهى حادنس و بروخيم (بروخيم به جاى شهرك كيلح ساخته شده است ) و يك شهر به نام كتسرين كه پرسنل ارتش حدود 20 ساكنانش را تشكيل مى دهند.
در انتخابات پارلمانى سال 1992 تقريبا 60 شهرك نشينان جولان به نفع حزب كارگر راى دادند. همچنين در جولان 25 كارخانه وجود دارد كه مهم ترين آنها كارخانه ى صنايع هوايى در بنى يهودا، كارخانه هاى مى عيدن ، دو كارخانه ى يكفى هگولان و مخلفوت در كتسرين و كارخانه ى ساخت تجهيزات ديد در شب اوريل مى باشد. از 3200 نفر كارگر جولان ، 730 نفر در اين كارخانه ها مشغول مى باشند. بيش تر شهرك نشينان جولان در كشاورزى ، گردشگرى و بخش خدمات اشتغال دارند.
سرمايه گذارى دولت در بلندى هاى جولان از سال 1967 تاكنون به بيش از دو ميليارد شيكل برآورد مى شود و تنها در سه سال اخير بيش از بيست ميليون شيكل سرمايه گذارى شده است (اين مبلغ شامل ميزان سرمايه گذارى در تاسيسات زيربنايى نيست ). در سال 1992 حدود چهار ميليون شيكل صرف راه سازى ، مرمت راه هاى قديم و احداث چند پل جديد روى رود اردن با هدف ارتباط الجليل به جولان از طريق چند آزاد راه گرديد.
در آن زمان حدود 1400 واحد مسكونى در دست ساخت بود كه 600 واحد آن درشهر كتسرين قرار داشت .
نتيجه گيرى 
هم اكنون حدود 210 شهرك يهودى نشين در سرزمين هاى اشغالى اعراب (فلسطين و سوريه ) وجود دارد. از اين تعداد تقريبا 160 شهرك در كرانه ى باخترى ، 35 شهرك در بلندى هاى جولان و حداقل 16 شهرك در نوار غزه واقع اند. جمعيت اين شهرك ها به بيش از 300 هزار تن مى رسد، كه حدود نيمى از آنان در شهرك هاى اطراف بيت المقدس زندگى مى كنند و مابقى در مناطق ديگر كرانه (135 هزارتن )، بلندى هاى جولان (13 هزار تن ) و نوار غزه (4500 تن ) اقامت دارند.
ساخت اين شهرك ها بيش از 25 سال طول كشيده و در اين مدت روند شهرك سازى با فراز و نشيب هايى از لحاظ شدت وضعف و دگرگونى در سمت و سوى آن رو به رو بوده است . علت اين فراز و نشيب ها اساسا به اختلاف رويه ى حزب (يا ائتلاف احزاب ) حاكم در خصوص سياست شهرك سازى با توجه به تفاوت نگرش سياسى - امنيتى اين احزاب نسبت به سرزمين هاى اشغالى و آينده آن برمى گردد. با توجه به وضعيت شهرك سازى كه امروزه در اراضى اشغال شده شاهد آن هستيم ، نتيجه و ماحصل فرايند تعامل سازنده ى اين تفاوت ، در رويه و اجماع ملى و راهبردى همه ى احزاب صهيونيستى چيزى نيست جز عدم بازگشت به مرزهاى سال 1967 و تاكيد بر يهودى كردن و الحاق بيت المقدس به اسراييل مى باشد.
در هر حال فرايند عمليات شهرك سازى در اراضى اشغالى با روح و ماهيت سياست راهبردى صهيونيست ها در اين زمينه سازگارى دارد، چه اين كه تشكيلات شبه نظامى (هاگانا) در سال 1943 اعلام كرد: شهرك سازى به خودى خود نه تنها هدف است ، بلكه وسيله اى براى سلطه ى سياسى بر فلسطين نيز مى باشد... عمليات شهرك سازى چه به لحاظ پراكندگى شهرك ها و چه از حيث تمركز آن ، به گونه اى انجام گرفته است كه گويا سياست قديمى و تغييرناپذير صهيونيست ها در خصوص شهرك سازى ، به دقت اجرا شده است .
از لحاظ پراكندگى ، شهرك ها در نقاط گوناگون سرزمين هاى اشغالى اعراب ساخته شده اند تا تسلط اسراييل بر اين سرزمين ها به عنوان هدف اصلى شهرك سازى تثبيت شود. شهرك هايى كه ايجاد شده اند نه دليل امنيتى و نه منفعت اقتصادى دارند. يك نمونه ى اين شهرك ها، شهرك (نيتساريم ) است . اين شهرك در موقعيتى راهبردى بين شهر غزه و اردوگاه هاى مركز و صرفا به منظور حفظ اين موقعيت بسيار حساس ساخته شده است . شهرك هاى ديگر نيز وضعيت مشابهى دارند. شهرك سازى حزب معراخ در وسط جولان پس از جنگ 1973 همچنين احداث شهرك توسط حزب ليكود در سراسر كرانه ى باخترى و بيرون از مناطق موسوم به (منطقه ى امنيتى )، عمدتا هدف هاى نظامى تعقيب مى كرده است .
ازلحاظ تمركز، شهرك ها به صورت گروهى يا كمربندى با هدف تحقق سياست راهبردى (جداسازى ) و (پيوند) صهيونيست ها، احداث گرديده اند، شهرك هايى كه بيت المقدس را احاطه كرده است ، ضمن ارتباط با بخش غربى بيت المقدس ، بخش شرقى آن را از ساير مناطق كرانه و همچنين شمال وجنوب كرانه را از يكديگر جدا مى سازد. در اين حال شهرك هايى كه به صورت نوارى و در موازات (خط سبز) ساخته شده اند، ادامه ى آن بخش از سرزمين فلسطين كه در سال 1948 به اشغال درآمده ، به حساب مى آيد و فلسطينيان مستقر در دو طرف خط مزبور را از يكديگر جدا مى كند. بدين ترتيب هدف دروبلس در طرح (ستارگان هفتگانه ) اش تامين گرديده است . اين امر در مورد مجموعه ى شهرك هاى جنوب و شمال جولان و مجموعه ى شهرك هاى (ايرز) واقع در شمال نوار غزه نيز صادق مى كند. مجموعه ى شهرك هاى يهودى نشين (قطيف ) در جنوب نوار غزه علاوه بر احاطه كردن شهرهاى عرب نشين منطقه ، مانعى يهودى در مرز مشترك فلسطين و مصر ايجاد كرده است .
گسترش و تشديد عمليات شهرك سازى توسط رژيم صهيونيستى به دليل نقش اساسى كه در تعيين مرزهاى اين رژيم داشته ، امرى غير عادى به شمار نمى رود و از زمان آغاز بحث درباره ى تقسيم فلسطين در نيمه ى دوم دهه ى سوم و به خصوص پس از صدور مصوبه ى تقسيم توسط شوراى امنيت سازمان ملل در سال 1947، صهيونيست ها به اهميت اين موضوع پى برده اند. ترديدى نيست اسراييلى ها اميدوارند كه در جريان مذاكرات جارى صلح ، شهرك سازى هاى جديد نقش مشابهى در گسترش رژيمشان ايفا كند.

شهرك هاي كرانه اي باختري (به جز بيت المقدس ) بر اساس پراكندگي جغرافيايي
يكم : شمال كرانه ي باختري
نام شهرك سال تاسيس موقعيت جمعيت نوع متولي ملاحظات
1) ارييل 1978 جنوب نايلس 10000
12900 *
شهري لاييك - ساخت اين شهرك در سال 1984 آغاز شده , داراي شهركي علمي و شوراي شهر
2) اقني حيفتس 1984 شرق طولكرم 100 موشفاء يك شركت خصوصي -
3) الضي منشيه (كرني شومرون ) (تسافتا) 1982 قلقيليه 300
(4005)
شهري لاييك شركت تسافتا داراي شوراي محلي است
4) الكانا (بثيرم) (مسحه ) 1978 جنوب قلقيليه 2400 شهر غوش ايمونيم داراي شوراي محلي است (3400)
5) اورانيت (تسمروت ) 1984 قلقيليه 2500 گروهي مختلط يك شركت خصوصي داراي شوراي محلي است (4100)
6) ايتمار 1984 نايلس 180 - غوش ايمونيم -
7) ايلون موريه (كربات شخيم ) 1979 نايلس 1200 گروهي مذهبي سازمان صهيونيستي -
8) براخاه (غريزم) 1983 نايلس - گروهي غوش ايمونيم (شيخيم عيليت)
9) برقان (بيت آبا) (يا كيرب) 1981 منطقه نايلس 520 گروهي , لاييك سازمان صهيونيستي -
10) تبواح 1978 جنوب نايلس 220 گروهي , مذهبي غوش ايمونيم متكي به صنعت
11) تسوفيم 1983 شمال شرق قلقيليه 300 شهر گونه بخش خصوصي -
12) حرميش 1983 منطقه جنين 200 گروهي بيتار / حيروت توسط وزارت سازندگي و مسكن ساخته شد
13) حنانيت (ريحان) 1980 منطقه جنين 170 موشاف سازمان صهيونيستي -
14) حومش 1980 شمال شهر دير شرف 200 گروهي , لاييك هموفيد هتسيوني از سال 1981 مسكوني شد (معاليه هناحيل)
15) رفافاه 1991 جنوب غرب نابلس 50 - - -
16) ريحان (مي عامي) 1979 شمال منطقه جنين 50 موشاف تعاوني هعوفيد هتسيوني -
17) سانور (دوتان ) 1977 منطقه جنين 40 موشاف غوش ايمونيم كابينه معراخ با احداث اين شهرك موافقت كرده بود
18) سلعيت (تسور ناتان) 1979 شرق جاده طولكرم -
قلقيليه
300 موشاف تعاوني , لاييك بيتار / حيروت سال 1980 رسما افتتاح شد
19) شعاريه تكفا 1981 جنوب شرق قلقيليه 1500 گروهي , مختلط بخش خصوصي -
20) مشفي شومرون 1977 زمين هاي دير شرف 500 گروهي , مذهبي غوش ايمونيم داراي دو كارخانه ي ساخت تجهيزات الكترونيكي است
21) شيكد (ريحان) 1980 غرب جنين 340 گروهي , لاييك - -
22) عمانوئيل (كرني شومرون) 1983 زمينهاي جينصاقوط , جنوب غرب نابلس 4000
(4700)
شهر , مذهبي حزب اگودات اسراييل (توسط وزارت سازندگي و مسكن در حال احداث است ) در سال 1981 تصميم به احداث آن گرفته شد و برنامه ريزي شده است كه بزرگترين شهر اسراييل در دهه اي اخير باشد , داراي شوراي محلي است
23) عيش افرايم 1984 زمينهاي عقربه , جنوب شرق نابلس 100 - گروهي از غوش ايمونيم در سال 1983 تصميم به احداث آن گرفته شد
24) عيناف (شفي شومرون) 1982 زمينهاي عنبتا , جاده نابلس , طولكرم 300 گروهي , مذهبي سازمان صهيونيستي در سال 1981 تصميم به احداث آن گرفته شد و در نظر دارند آن را توسعه داده و تبديل به شهر كنند
25) غينوت شومرون 1985 غرب نابلس - گروهي , مختلط - جمعيت آن در شهرك كرني شومرون ادغام شده است
26) غنيم 1984 جنوب شرق جنين 170 گروهي - تصميم به احداث اين شهرك در سال 1983 گرفته شد
27) كدوميم 1977 غرب نابلس 2200 گروهي , مذهبي غوش ايمونيم ساخت اين شهرك در سال 1975 به صورت غير رسمي انجام گرفت · داراي شوراي محلي است
28) كديم (غنيم / غنيم ب ) 1984 شرق جنين 120 لاييك هموفيد فليئوهي در سال 1984 نام آن از غنيم به كديم تغيير يافت
29) كرني شومرون 1987 شرق قلقيليه 4300
(4970)
گروهي , مذهبي - در مركز منطقه اي بوده و در نظر دارند آن را به شهري بزرگ با گنجايش 2500 هزار خانوار تبديل كنند
30) كريات نتاقيم 1981 جنوب غرب نابلس 140 گروهي سازمان صهيونيستي -
31) معاليه شومرون - شرق قلقيليه 340 گروهي , مختلط - (كرني شومرون ب )
32) مفودوتان 1981 جنوب غرب جنين 260 گروهي , لاييك سازمان صهيونيستي -
33) نوفيم (بسفياء )(ياكيرج ) 1984 شرق قلقيليه 200 گروهي بخش خصوصي , با نظارت وزارت كشاورزي تصميم كميسيون وزارتي و كلنگ زني اين شهرك در سال 1982 صورت گرفت
34) يا كبر (كرني شومرون د ) 1979 غرب نابلس 400 گروهي , مذهبي سازمان صهيونيستي -
35) يتسهار (روغن ) 1984 جنوب نابلس 400 مذهبي غوش ايمونيم -

بخش دوم ميانه ي كرانه باختري

نام شهرك سال تاسيس موقعيت جمعيت نوع متولي ملاحظات
1) آدام 1984 شرق بيت المقدس 250 لاييك ساكنان اين شهرك از حزب حيروت طرفداري مي كنند ساخت اين شهرك پيش از تصويب دولت آغاز شده بود
2) ايبر يعقوب 1984 شمال بيت المقدس 300 مذهبي - -
3) الون 1990 شرق بيت المقدس 500 - - -
4) بدوئيل 1984 جبيل نابلس 220 مذهبي - -
5) بساغوت 1981 زمينهاي شهر البيره 650 مذهبي وزارت سازندگي و مسكن -
6) بيت آرييه 1982 منطقه نابلس 1400 - وزارت دفاع و وزارت سازندگي و مسكن -
7) بيت ايل 1978 منطقه رام ا··· 1500 مذهبي غوش ايمونيم -
8) بيت ايل ب 1979 منطقه رام ا·· 1300 مذهبي غوش ايمونيم -
9) بيت حورون (حشمونائيم) 1980 منطقه رام ا·· 1000 گروهي مختلط غوش ايمونيم در سال 1977 به صورت موقت احداث شد
10) حلميش (تقي تسوف) 1977 شمال غرب رام ا·· 800 گروهي با پشتيباني غوش ايمونيم در نظر دارند آن را به شهر تبديل كنند
11) دوليف 1983 غرب رام ا·· 380 گروهي غوش ايمونيم توسط وزارت سازندگي و مسكن در دست ساخت
12) ريمونيم 1980 شمال جاده رام ا··· اريحا 300 - اتحاديه كشاورزان -
13) شيلو 1978 شمال شرق رام ا··· 130 گروهي , مذهبي غوش ايمونيم -
14) طلمون (الف , ب , ج ) - شمال شرق رام ا··· 150 - - -
15) عالي زهاف (لفونا) - - - گروهي , مذهبي غوش ايمونيم در سال 1984 جمعيت آن به 47 تن رسيد
16) عطيرت 1981 شمال بيرزيت 100 گروهي , مذهبي - در سال 1981 تصميم به ساخت آن گرفته شد
17) علمون (عنتاتوت) 1982 شمال شرق بيت المقدس 300 گروهي غوش ايمونيم با نظارت سازمان صهيونيستي ساخته شد
18) عوافر (باعل حتسور) 1977 شمال شرق رام ا··· 1000 - غوش ايمونيم در سال 1975 بع صورت غير رسمي ساخته شد : مجله (نكودا) در اين شهرك انتشار مي يابد بيش تر رهبراين جنبش غوش ايمونيم دراين شهرك سكونت دارند
19) عوفريم (بيت آرييه ج ) 1983 شمال غرب رام ا··· 30 گروهي اتحاد كشاورزان (مرحله اول ) كاركنان وزارت ارتباطات در آن ساكن هستند
20) عيلي (غفعات هلفونا ؟) 1983 شمال شرق رام ا··· - - - -
21) غفعات زيئيف 1984 جنوب غرب رام ا··· 6000 شهر گونه , لاييك غوش ايمونيم ساخت آن به وزارت سازندگي و مسكن واگذار شده است
22) گفعون هحدشاه (گفعان حدشاه ) (متسبيه غفعون ) 1980 شمال غرب بيت المقدس 500 گروهي , لاييك غوش ايمونيم جنبش غوش ايمونيم آن در سال 1978 به صورت موقت احداث كرد
23) گفعون 1980 - - - - ادغام در گفعات زيئف
24) كفار ادوئيم 1981 شمال شرق بيت المقدس 500 گروهي , مختلط - -
25) كوخاف هشاحر 1980 منطقه رام ا··· 550 گروهي , مذهبي غوش ايمونيم در سال 1975 به عنوان شهركي انتقالي احداث شده بود
26) متتياهو 1979 شمال غرب غرب ا··· 280 موشاف , مذهبي بو عالي اغورات اسراييل عمليات زمين سازي اين شهرك در سال 1973 آغاز شد , از پيشتيباني غوش ايمونيم برخوردار است
27) متسبيه راحيل (رحاليم ؟ ) - شمال غرب نابلس ؟ - - - از بيانيه هاي جنبش (صلح هم اكنون ) چنين مستفاد مي شود كه اين شهرك در سال 1992 هنوز در دست ساخت بود
28) معاليه ادوميم 1982 در شش كيلومتري بيت المقدس 1500
(19 / 870 )
شهرگونه , لاييك مسئول ساخت اين شهرك وزارت سازندگي و مسكن است در سال 1991 تبديل به شهر بر خوردار از شوراي شهري شد كه تا آن زمان بي سابقه بود
29) معاليه افرايم 1970 دره اردن 1700
(2100 )
موشاف (سپس تبديل به مركز منطقه اي شد) - داراي منطقه اي صنعتي است
30) معاليه ليفونا (ناحل معاليه ليفونا) 1984 شمال رام ا··· 200 گروه , مذهبي غوش ايمونيم -
31) معاليه مخمامش 1980 شمال شرق بيت الموقدس 450 گروه , مذهبي غوش ايمونيم -
32) مگداليم 1984 منطقه نابلس 70 گروه , يا توشفاء - دولت وحدت ملي در سال 1985 تصميم به اسكان غير نطاميان در اين شهرك گرفت
33) مفوحون 1971 منطقه لطرون 300 موشاف تعاوني بوعالي اغودات اسراييل -
34) ناحلئيل 1984 شمال رام ا··· 120 مذهبي - -
35) تعاليه (نيلي ب ) 1984 شمال رام ا··· 150 گروه اداره اراضي اسراييل بخش خصوصي -
36) نيلي (نعلين) 1981 شمال رام ا··· 320 گروه , لاييك سازمان صهيونيستي عمدتا براي سكونت پرسنل صنايع هوايي اختصاص دارد
37) هار آدار (كفيرا) 1981 شمال غرب بيت المقدس نزديك خط قبلي آتش بس 1100 گروه اتحاديه كشاورزان -

سوم : غوش عتسيون
نام شهرك سال تاسيس موقعيت جمعيت نوع متولي ملاحظات
1) افرات 1980 شرق جاده بيت لحم الخليل 2500
(5100)
شهر گونه حزب هيوعيل همزرحي با نظارت وزارت سازندگي و مسكن در دست ساخت است , داراي شوراي محلي است
2) اليعيزر 1976 جنوب بيت لحم 350 موشاف تعاوني حزب هيوعيل همزرحي داراي چند كارخانه است
3) ايلون شفوت 1969 منطقه بيت لحم 1400 مركز منطقه اي حزب هيوعيل همزرحي -
4) بيتار (بيتار عيكيت ) 1982 شمال غرب بيت لحم 1700 شهر گونه بخش خصوصي آماده كردن زمين را دولت بر عهده گرفته است
5) تسوريت (باب عين)
(تسوريت )(مسيبه عادولم )
1985 شمال غرب الخليل 110 - - در سال 1983 به صورت يك پايگاه نظامي بوجود آمده بود
6) تكواع 1977 جنوب شرق بيت لحم 500 گروهي , مختلط غوش ايمونيم در سال 1975 به صورت يك مستعمره انتقالي ساخته شده بود
7) روش تسوريم 1969 جاده بيت المقدس الخليل 270 كيبوتس كيبوتس مذهبي -
8) كرمي تسور - - 160 مذهبي - -
9) كفار عتسيون 1967 جنوب بيت لحم 450 كيبوتس كيبوتس مذهبي كيبوتس مذهبي و صندوق ملي يهود به ساكنان اين شهرك كمك مي كنند
10) كيدار (نئوت ادوميم) 1984 شرق بيت المقدس 180 گروهي لاييك سازمان صهيونيستي در سال 1985 دولت اسراييل با ساخت اين شهرك رسما موافقت كرد
11) ميتاد (اسفار) 1984 بين بيت لحن و الخليل 300 مذهبي بوعالي اغودات اسراييل -
12) معاليه عاموس (تكواع ) 1981 بين بيت لحن و الخليل 290 گروهي , مذهبي سازمان صهيونيستي -
13) مگدال عوز 1977 منطقه بيت لحم 190 كيبوتس , مذهبي سازمان صهيونيستي -
14) نفي دانيال (دانيال) 1982 جنوب شرق بيت لحم 300 گروهي , مذهبي سازمان صهيونيستي -
15) نوكديم (ايل ديويد)
(تكواع ج )
1982 جنوب شرق بيت لحم 200 - - -
16) هارگيلو 1976 جبل الراس بيت جالا 340 - - در سال 1979 يك كوي مسكوني به نام (روش گيلو) ساخته و به اين شهرك داده شد

چهارم : كوه هاي جنوبي الخليل
نام شهرك سال تاسيس موقعيت جمعيت نوع متولي ملاحظات
1) أدوراء (متسبيه أمتسبا) 1983 جنوب غرب الخليل 200 گروهي سازمان صهيونيستي و كيبوتس مذهبي -
2) اشكولويت (متسبيه لهاف) 1983 جنوب الخيل - كشاورزي صنعتي سازمان صهيونيستي -
3) بني حيفر 1982 جنوب شرق الخيل 80 گروهي , مذهبي - -
4) بيت ياتير 1980 جنوب الخيل 180 گروهي , مذهبي - -
5) تيلم (متسبيه غوفرين) 1982 جاده الخليل - بيت جبرين 55 گروهي يتار / حيروت -
6) تيني (عومرين) 1984 منطقه الخليل 250 گروهي , لاييك سازمان صهيونستي -
7) حگاي 1984 جنوب الخيل 200 مذهبي غوش ايمونيم ساخت اين شهرك به شركت خصوصي (گيئولات هكركاع) واگذار شده است
8) چند منطقه مسكوني داخل شهر الخليل - داخل شهر الخيل 550 - - طرح ساخت اين مناطق توسط (جمعيت توسعه محله يهودي نشين الخليل) تهيه شد
9) سوسيا (ماعون ب ) 1983 جنوب الخيل 220 گروهي , مذهبي مركز منطقه اي اداره شهركسازي و اسكان ساخت اين شهرك توسط وزارت سازندگي و مسكن در سال 1983 آغاز گرديد
10) شمعه - - 80 - - -
11) عوتنئل (عتانئيل) (دوريت) 1983 جنوب شرق الخيل 200 گروهي , مذهبي غوش ايمونيم -
12) كرميل 1981 جنوب الخيل 140 گروهي , مذهبي غوش ايمونيم اداره شهرك سازي و اسكان سازمان صهيونيستي مسووليت ساخت اين شهرك را بر عهده دارد
13) كريات اربع 1968 شرق الخيل 500 شهر گونه - بيش تر ساكنان از اعضاي جنبش غوش ايمو نيم و داراي منطقه صنعتي و شوراي محلي است
14) ليفا 1984 جنوب جبل الخيل 190 گروهي - -
15) ماعون 1981 جنوب شرق الخيل 100 موشاف تعاوني مذهبي - -

پنجم : دره ي اردن (شامل ساحل شمال غربي درياي مرده كه در اسراييل به آن مگيلوت مي گويند )
نام شهرك سال تاسيس موقعيت جمعيت نوع متولي ملاحظات
1) ارگمان 1971 دره ميانه 130 موشاف تعاوني بينار / حيروت -
2) الموگ 1983 شمال درياي مرده 100 كيبوتس - در برخي منابع نوشته شده كه اين شهرك در دوران معراخ احداث گرديده است
3)بتسائيل 1975 زمينهاي فضائل و عقربه 250 موشاف جنبش موشافيم -
4) بكعوت 1972 دره شمالي 135 موشاف اتحاديه كشاورزان -
5) بيت هعرفا 1983 جنوب شرق اريحا 30 - - -
6) تومر 1978 جنوب فصايل 260 موشاف (از سال 1979) جنبش موشافيم -
7) حمرا (عطروت) 1977 جاده نابلس - پل راميه 170 موشاف تعاوني اتحاديه كشاورزان -
8) روعي (بكعوت ب ) 1976 زمينهاي طوياس 120 موشاف اتحاديه كشاورزان در ابتدا به صورت يك پايگاه نظامي وابسته به كيبوتس متحد احداث شده بود
9) شديمون (شليح ) (ميحولاب) 1984 دره شمالي 220 موشاف تعاوني هيوعيل همزاراحي مفدال -
10) گلگال 1973 شمال اريحا 10 كيبوتس كيبوتس متحد -
11) گيتيت (تل طال) 1975 زمينهاي عقربه و حزيه الطويل 120 موشاف بيتار حيروت (و غوش ايمونيم ) به صورت كيبوتسي وابسته به كيبوتس متحد بود
12) فيروير بحو 1980 جنوب اريحا 150 موشاف اتحاديه كشاورزان اداره شهرك سازي و اسكان سازمان صهيونيستي مسوول ساخت اين شهرك است
13) كاليا 1977 شمال درياي مرده 250 كيبوتس اتحاديه كفوتسوت و كيبوتسم در سال 1968 به صورت يك پايگاه نظامي احداث شده بود
14) متسبيه شاليم 1977 غزب درياي مرده 100 كيبوتس اتحاديه كفوتسوت و كيبوتسم -
15) متسبيه يريحو 1978 - 500 موشاف مذهبي غوش ايمونيم ؟ از سال 1974 تلاش هايي براي احداث اين شهرك به عمل آمده است
16) ميحورا 1976 سن نابلس و جفتلك 120 موشاف اتحاديه كشاورزان -
17) ميحولا 1969 سه راهي بيسان - جفتلك - طوياس 230 كيبوتس - -
18) مسوء 1976 ؟ جنوب جاده نابلس -
پل داميه
100 به صورت شهر طراحي شده است - -
19) نتيف هگدود 1977 وسط دره 200 موشاف جنبش موشافيم در سال 1975 به صورت يك پايگاه نظامي احداث شده بود
20) نعامي 1979 شمال اريحا 70 موشاف سازمان صهيونيستي -
21) نعران 1977 شمال عوجا 55 كيبوتس كيبوتس متحد -
22) يافيت 1979 زمينهاي عقربه و فصايل 80 موشاف - -
23) بيطاف 1976 شمال اريحا ؟ كيبوتس كيبوتس متحد -
جمع كل 144 شهرك 98755 -

ماخذ : در تهيه جداول فوق , از منابع زير استفاده شده است و ساير منابع در جاي خود ذكر گرديده است :
- عايد , (الاستعمار البريطاني ····) منبع پيشين , به ويژه ازصفحه 125 تا 248
- وليد الجعفري (تهيه و تحقيق ) , ( المستعمرات الاستيطانيه اسراييله في الارضي المحتله 1980 - 1967 ) (بيروت : موسسه الدراسات الفلسطينيه . 198) , ص 116 - 3·
- حركه السلام الان (جنبش صلح امروز ) ( نشاطات اسراييل الاستيطانيه خلال سنته 1991 ) , ( مجله الدارسات الفلسطين ) , شماره 9 , زمستان 1992 , ص 127 - 111
* آمار ارقام درون پرانتز از سوي شهرك ها ارايه شده است , به روزنامه آرتص مورخ 27 / 12 / 1993 مراجعه شود ·
* بنا به اظهارات آوريشيل بن عامي (روزنامه داقار ) 4 / 2 / 1985 ·
شهرك هاي يهودي نشين نوار غزه
نام شهرك سال تاسيس موقعيت جمعيت (نفر) نوع متولي
1 - ايزر 1967 - 1970 شمال شرق لاهيا - منطقه صنعتي
2 - ايلي سناي 1983 شمال شرق لاهيا 300 تعاوني غوش اينونيم
3 - بدولاح 1980 بين رفح و خان يونس 150 - -
4 - بني عتسمون 1979 شمال غرب رفح 200 كيبوتس كشاورزي و صنعتي غوش ايمونيم
5 - باب ساديه 1991 بين رفح و خان يونس ؟ - -
6 - دوگيت 1990 شمال شهر غزه 80 - -
7 - رفيع يام 1984 غرب رفح 130 شهرگونه شوراي شهركهاي غزه
8 - گان أور 1980 جنوب خان يونس 200 موشاف كشاورزي همبوعيل همزراحي
9 - گاني طال 1977 (79 / 78 ) شمال خان يونس 300 موشاف كشاورزي همبوعيل همزراحي
10 - گديد 1982 جنوب خان يونس 190 موشاف كشاورزي همبوعيل همزراحي
11 - قطيف 1972 شمال خان يونس 100 موشاف كشاورزي همبوعيل همزراحي
12 - كفار دروم 1970 شرق دير البلح 120 شهر گونه همبوعيل همزراحي
13 - كفار يام * - - 5 - -
14 - موراگ 1972 بين رفح و خان يوسف 60 كيبوتس كشاورزي همبوعيل همزراحي
15 - نتساريم ** 1972 جنوب شهر غزه 45 شهر گونه همبوعيل همزراحي
16 - نافيه دكاليم 1983 غرب خان يوسف 1000 شهر گونه شوراي شهرك هاي غزه
17 - نيتسر جزاني 1973 شمال خان يوسف 280 موشاف كشاورزي همبوعيل همزراحي
18 - نيسانيت 1982 شمال بيت لاهيا 60 شهر گونه همبوعيل همزراحي
جمع كل - - 3220 - -

ماخذ : در تهيه جدول فوق از منابع زير استفاده شده است :
تناعنه , منبع پيشين , صفحه 9 و صفحه 32 ·
- عقايد (الاستعمار البريطاني ··· ) منبع پيشين , ص 258 - 249 ·
- تقرير ( السلام الان ) , ( مجله الدراسات الفلسطينيه ) شماره , 9 , زمستان 1992 , ص 126 ·
- نقشه منتشر شده در روزنامه هاي آرتص مورخه 1 / 12 / 1992 ·
* گاهي شهرك به حساب نمي آيند ·
** شواهدي در دست است كه از احداث شهرك جديدي به نام نتساريم ب در نزديكي شهر غزه حكايت مي كند در روز 2 ژوئن 1982 تعداد 8 خانواده در اين شهرك مستقر گشته اند به روزنامه آرتص مورخ 3 / 6 / 1992 مراجعه شود ·
شهرك هاي يهودي نشين جولان
نام شهرك سال تاسيس موقعيت جمعيت نوع متولي ملاحظات
1) افني اينان 1978 جنوب جولان 150 موشاف همبوعيل همزارحي
2) افيك 1972 بخش غربي جولان 317 كيبوتس جنبش متحد كيبوتس
3) ايل روم 1971 شمال جولان 250 كيبوتس جنبش متحد كيبوتس
4) الوني هبشان 1982 شرق بخش ميانه جولان 20 خانوار موشاف تعاوني همبوعيل همزراحي
5) انيعام 1978 ميانه جولان 150 موشاف صنعتي جنبش موشاف توسط شماري از مهاجران اتحاد شوروي سابق تاسيس گرديد
6) اورطال 1978 شمال جولان 150 خانوار كيبوتس جنبش متحد كيبوتس تلاش براي سكونت يهوديان در اين نقطه از سال 1967 شروع شده بود
7) ايليعاد (ال - عد ايلي - عاد ) 1970 جنوب جولان 200 موشاف صنعتي جنبش موشاف
8) بئني - يهودا 1972 جنوب جولان 520 مركز منطقه اي دو سوم ساكنان اين شهرك در صنايع هوايي اشتغال دارند
9) حسبين 1977 جنوب جولان 400 يك مركز مسكوني و آموزشي مذهبي , اجتماعي و فرهنگي در سال 1972 تلاش هايي براي سكونت در اين منطقه صورت گرفته داري چندين مدرسه است
10) رامات مغشيميم 1969 جنوب جولان 400 موشاف تعاوني و مذهبي همبوعيل همزراحي نخستين شهرك مذهبي در جولان به شمار مي رود
11) راموت 1972 شرق درياچه طبريه 360 موشاف جنبش موشاف عملا در سال 1969 تاسيس شد
12) سئير (كفار موشيه شاريت) 1968 تپه بانپاس 255 كبيوتس كيبوتس كشوري به لحاظ سازماندهي , تابع شوراي منطقه اي جليل اعلي مي باشد
13) سيوون 1980 حبل الشيخ - - كيبوتس كشوري به دليل بازدهي كشاورزي در سال 1986 تفكيك و جمع آوري شد
14) شاعل 1980 غرب شمال جولان 100 موشاف مشكي بيتار / حيروت در سال 1976 هسته اوليه اين شركت ايجاد شد
15) عين زييفان 1968 شمال جولان 300 كيبوتس جنبش متحد كيبوتس در ساخت اين شهرك عده اي از يهوديان مقيم خارج شركت داشتند
16) غشور 1976 جنوب جولان 140 كيبوتس جنبش كشوري و هشومير هتسعير پيش از جنگ 1973 در سه مكان مختلف احداث شده بود
17) گفعات يوآف 1968 جنوب جولان 320 موشاف جنبش موشاف
18) كتسرين 1977 وسط جولان , نزديك روستاي فصرين 2700 هم سطح شهر - دبيرستان كشاورزي و مركز تحقيقات جولان در اين شهرك وجود دارد · يك منطقه صنعتي نيز تابع آن مي باشد
19) كدمات تسفي (عين شمئون ) 1984 وسط جولان 28 (خانوار) موشاه اتحاديه كشاورزان اسكان يهوديان در آن از سال 1981 آغاز شد
20) كفار حاروت 1973 جنوب جولان 200 خانوار * كيبوتس جنبش متحد كيبوتس -
21) كناف 1985 در سراشيبي جولان به سمت درياچه طبريه 25 موشاف تعاوني -
22)كيشت 1978 وسط جولان 300 موشاف تعاوني همبوعيل همزراحي حدود ساكنان اين شهرك را يهوديان مهاجر تشكيل مي دهند
23) كيلع گولان ( كليع آلون سليع آلون ) 1984 شمال جولان 36 كيبوتس جنبش متحد كيبوتس اين شهرك با هدف ارتباط دادن جولان به دشت حوله احداث گرديده است
24) مروم گولان 1972 شمال جولان حداقل 500 كيبوتس جنبش متحد كيبوتس ساخت اين شهرك از تاريخ 1967 آغاز شده بود
25) معاليه گملا 1975 غرب وسط جولان 200 يا بيشتر موشاف جنبش موشاف در سال 1979 به محل هيشگي انتقال داده شد
26) مفوحمه 1968 جنوب جولان 367 كيبوتس جنبش متحد كيبوتس
27) ميتسار 1983 جنوب جولان 81 كيبوتس جنبش متحد كيبوتس
28) ناطور (گشور ب ) 1980 جنوب غرب جولان 40 كيبوتس جنبش كشوري محل احداث اين شهرك هنوز مورد اختلاف نظر است
29) نافيه اطف 1975 حبل الشيخ 14 موشاف تعاوني تا سال 1977 و سپس تبديل موشاف شد هعوفيد هتسيوني تا سال 1977 و سپس اتحاديه كشاورزان جهانگردي (و اسكي روي يخ ) منبع اصلي در آمد ساكنان آن است
30) نمرود 1982 حبل الشيخ - پايگاه نظامي - اين شهرك هنوز ماهيت نظامي دارد
31) نوف 1974 جنوب شرقي جولان 350 موشاف همبوعيل همزراحي ساخت آن از سال 1971 آغاز شد
32) نووت گولان 1977 جنوب جولان 250 موشاف تعاوني و سپس موشاف هعوفيد هتسبوني اين شهرك در سال 1973 يا در سال 1968 ساخته شده است
33) هاراودم (نام اصلي آن ادوم مي باشد) 1981 شمال جولان 150 موشاف تعاوني هعوفيد هتسبوني تلاش براي ساخت اين شهرك پس از جنگ 1973 آغاز شد
34) يونتان 1981 وسط جولان 210 موشاف تعاوني هعوفيد همزراحي اين شهرك عمدتا براي هدف هاي راهبردي ساخته شده است

ماخذ : ما يك ليفته ( 20 عاما و 2000 عام آخر ) (به زبان عبري) (تل ايبب وزارت دفاع , 1989 ) , ص 177 - 139 ·
* 205 تن بنا به گفته آفي گانئوور , ( روزنامه هاآرتص ) , 16 / 11 / 1987 ·
شهرك هاى يهودى نشين در كرانه باخترى  
1 - آدام
2 - ادنيم
3 - ادورا
4 - ادوراه
5 - الفى منشيه
6 - الون
7 - ايلون شفوت
8 - الموت
9- عملون
10 - ارگمان
11 - اريئيل
12 - منطقه صنعتى اريئيل
13 - عطيرت
14 - اتراكتسيا
15 - افينات
16 - افنى حيفتس
17 - عبن فشخه
18 - برقان
19 - برقان ب
20 - منطقه صنعتى برقان
21 - نبوت اوروت اسراييل
22 - بكعوت
23 - براخا
24 - بيتار
25 - بيت آريبه
26 - بيت ايل
27 - بيت ايل ب
28 - بيت هعرفا
29 - بيت حورون
30 - بيت حورون ب
31 - مركز خدمات بيت حورون
32 - بيت عاين
33 - بيت يتير
34 - بروش
35 - كندابارك
36 - دوليف
37 - افراتا (افرات )
38 - اليعيزر
39 - عيلى
40 - اليشع
41 - ايلون موريه
42 - الكانا
43 - الكانا د
44 - عيناف
45 - اشكولوت
46 - عتيس افرايم
47 - غانيم
48 - غفريئيل
49 - غفاعوت
50 - گيلگال
51 - غينات
52 - غينون شومرون
53 - غيتيت
54 - غفعات همركازيز
55 - غفعات حارسينا
56 - غفعات زئيف
57 - غفعون
58 - غفعون حدشا
59 - غفعون حدشا ب
60 - هدار بيتار
61 - حگاى
62 - حلاميش
63 - حمرا
64 - هار آدار
65 - هارگيلو
66 - حشمونائيم
67 - محله يهودى نشين در شهر الخليل
68 - حمدات
69 - حرميش
70 - حنانيت
71 - حومش
72 - عمانوئيل
73 - عبريت
74 - مكان دفن زباله وابسته به شهردارى بيت المقدس
75 - نصب (5) دره اردن
76 - شوراى منطقه اى دره اردن
77 - مركز خدمات غور اردن
78 - كديم
79 - كرميل
80 - كرمى تسور
81 - كفار ادوميم
82 - كفار عتسيون
83 - كفار روت
84 - كفار تبواح
85 - كوخاف هشاحر
86 - كوخاف يعقوف
87 - ليدو يهودا
88 - معاليه ادوميم
89 - معاليه عاموس
90 - معاليه افرايم
91 - معاليه حيفر
92 - معاليه ليفونا
93 - معاليه مخماش
94 - معاليه شومرون
95 - مكابيم
96 - منواح
97 - ماعون
98 - مكيسون
99 - مسوءة
100 - متخان تبوح
101 - متتامو
102 - متسور عتيكا
103 - ميحولا
104 - ميخورا
105 - مينورا
106 - ميفو دو تان
107 - ميفو حورون
108 - ميتساد
109 - ميتساد ب
110 - مگداليم
111 - مگدال عوز
112 - امتداد مركاز كيليتو
113 - مشور ادوميم
114 - منطقه صنعتى در مشور ادوميم
115 - متسبيه دراگوت
116 - متسبيه راحيل
117 - متسبيه شاليم
118 - متسبيه يريحو
119 - قصر موشيه نسار
120 - مول كيفو
121 - نعاليه
122 - مدرسه علوم دينى در نابلس
123 - ناحلئيل
124 - نگوهوت
125 - نتافيم
126 - نتيف هگدود
127 - نفيه دانييل
128 - فضيه مناحم
129 - نيلى
130 - نيران
131 - نبريا
132 - نوفى برات
133 - نوفيم
134 - نوعومى (نعاميه )
135 - نوكيديم
136 - بركه هاى خورشيدى شمال درياى موره
137 - عوفريم
138 - عوفرا
139 - عومريم
140 - اورانيت
141 - عوتنئيل
142 - بيدوئيل
143 - بيلس
144 - بساگوت
145 - بتسائيل
146 - كاليا
147 - كرنى شومرون
148 - منطقه صنعتى در كرنى شومرون
149 - كيدار
150 - كدوميم
151 - كدوميم تسفون
152 - كريات اربع
153 - كريات سيفر
154 - راحليم
155 - ريحان
156 - ريفافا
157 - ريمونيم
158 - روعى
159 - روش تسوريم
160 - روتم
161 - سلعيت
162 - سا - نور
163 - شعاريه تكفا
164 - شدموت محولا
165 - شانى
166 - شيكد
167 - شفى شومرون
168 - شيلات
169 - شلو
170 - شمعة
171 - سوسيا
172 - طلمون
173 - طلمون ب
174 - طلمون ج
175 - تيلم
176 - تل حاييم
177 - تكواع
178 - تومر
179 - ايستگاه تبديل
180 - فيرد يريحو
181 - يعريت
182 - يافيت
183 - ياكين
184 - ياكبر
185 - بيطاف
186 - يتسهار
187 - يوعزر
188 - زمروت
189 - تسوفيم
190 - تسوهر
191 - تسوريف
192 - تسورى
193 - موقعيت شمال منطقه صنعتى برقان
194 - موقعيت غرب حنانيت
195 - موقعيت جنوب نوكديم
196 - موقعيت شرق كيدار
197 - موقعيت شمال كريات اربع
198 - موقعيت شمال غرب كريات اربع
199 - موقعيت جنوب شرق كريات اربع
200 - موقعيت جنوب تكواع

 

Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved
logo