شهید آوینی

 

 

تاریخچه شکل گیری حزب الله:

گرچه هنوز درباره تاریخ شکل گیری رسمی حزب الله لبنان بین مورخان اختلاف است و برخی آن را به سال 1982 و برخی دیگر به سال 1985 نسبت می دهند، به هر حال حزب الله لبنان حاصل همگرایی و اتحاد مجموعه ای از نیروهای مبارز در صحنه نبرد با اسرائیل در لبنان بود و هسته اولیه آن از اعضا و نیروهای سازمان جنبش محرومان زمین (امل)، سازمان جهاد اسلامی، اعضای حزب الدعوه که به رهنمود علامه سید محمد حسین فضل الله به این سازمان پیوستند و بخشی از اعضای جنبش فتح (شاخه ابوجهاد «خلیل الوزیر») و به طور کل تمام جریانات سیاسی احتمالی متأثر از انقلاب اسلامی ایران شکل گرفته بود.

مسؤولان این جنبش با پیروی از ایدئولوژی اسلام شیعی منبعث از اندیشه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) به سمت توسعه اصول گرایی اسلامی، روحیه جهادی، مبارزه با ظلم و قدرت های استعماری و بخصوص رژیم صهیونیستی، حزب الله را راهبری کرده و جایگاه آن را از یک حزب نظامی به یک سازمان سیاسی نظامی اجتماعی ارتقاء بخشیدند. سازمانی که به تدریج با قوت گرفتن در لایه های مختلف اجتماعی لبنان، به نام جنبش مقاومت اسلامی لبنان شهرت یافت.

مبارزه با اسرائیل، رژیم نامشروع صهیونیستی تا نابودی کامل این رژیم در صدر اهداف حزب الله قرار گرفته است و برای رسیدن به این هدف از هیچ تلاشی فروگذار نبوده است و شهدای بسیاری تقدیم کرده است.
از آنجا که حزب الله در آغاز شکل گیری از طیف ها و جریانات مختلف هواداری می شد، به صورت گروه ها و دسته جات پراکنده در گوشه و کنار لبنان دست به عملیات نظامی می زد.

این عملیات که گاهی با هدایت و رهبری یکی از اعضای برجسته و با نام مشخصی نظیر «پرچم سیاه»، «جندالله»، «هواداران انقلاب اسلامی»، «انقلاب اسلامی فراگیر» اجرا می شد و گاهی بدون نام و نشان و هدایت مشخص شکل می گرفت، به تدریج سایه سیاه وحشت را بر پیکر رژیم صهیونیستی گستردند. اما نخستین و سهمگین ترین عملیاتی که علیه رژیم اسرائیل به اجرا در آمد و جهان را در بهت جانفشانی و روحیه شهادت طلبی شیعی فرو برد، عملیات استشهادی احمد قصیر بود. این عملیات که منجر به هلاکت 9 تن از نظامیان اسرائیلی در مقر فرماندار نظامی صور گردید، اسرائیل را وارد گرداب جدیدی کرد و با گونه ای تازه از مقاومت آشنا نمود، گونه ای که کارشناسان به تمامی آن را متأثر از انقلاب اسلامی ایران می دانستند و صحنه کارزار را به نفع نیروهای مقاومت به تدریج تغییر داد. مسؤولیت این عملیات«حزب الله» و مجری آن«شهید احمد قصیر» تا سال 1985 فاش نشد.

پس از این عملیات نیروهای مقاومت اسلامی دست به سلسله عملیات نظامی گسترده ای زدند که در پایان سال 1983 منجر به عقب نشینی رژیم صهیونیستی از بیروت، بنت جبیل و بخشی از جنوب لبنان شد. اما سال 1984 با شهادت شهید شیخ راغب حرب که به تأسی از حضرت امام خمینی(ره) مساجد را پایگاه های مقاومت کرده بود، سید عباس موسوی و شیخ صبحی طفیلی به سازماندهی حزب الله و برقراری ارتباط با گروه ها به منظور انتقال رویکردها و دیدگاه های حزب الله پرداختند.
در ارتباط با سالهای اولیه شکل گیری حزب الله، شیخ صبحی طفیلی نخستین دبیر کل حزب می گوید:
«اوضاع نابسامان و به هم ریخته بود. در این هنگام بود که درباره پایه ریزی جنبشی که از اصول خدشه ناپذیز اسلامی سرچشمه گرفته باشد و بتواند وضعیت موجود را تحت تأثیر قرار دهد، مشورت ها و گفتگوهایی انجام شد.»

در واقع با اجرای «عملیات صلح برای الجلیل» در سال 1982 توسط نیروهای زمینی، دریایی و هوایی رژیم صهیونیستی بر اساس طرح شارون که منجر به محاصره بیروت به مدت 5/2 ماه شد و با حمایت نظامی آمریکا، انگلیس و فرانسه همراه بود، فرماندهی نیروهای اشغالگر در منطقه بقاع استقرار یافت و در سه نقطه روستای بریتال زادگاه شیخ صبحی طفیلی، روستای النبی شیت زادگاه شهید سید عباس موسوی اولین دبیر کل حزب الله و سید حسین موسوی رئیس جنبش اسلامی امل که از امل انشعاب گرفته و به حزب الله پیوسته بود و شهر بعلبک زادگاه سید ابراهیم امین نخستین سخنگوی رسمی حزب الله در سال1985، تأسیس پایگاه نمود، لازم شد که برای رویارویی با اشغالگران با توجه به ناهماهنگی نیروها، مأموریت دسته جات به صورت دفاعی ترسیم شود و در کنار آن آموزشهای چریکی و جنگ های نامنظم برقرار گردد.

طی این سال ها ورود سپاه پاسداران به لبنان و نقش فرهنگی _ نظامی آن تأثیر بسزایی در جذب نیروهای مخلص و شهادت طلب داشت. استقرار نیروهای سپاه در سال 1982 در بعلبک (مسجد امام علی(ع))، و بقاع نه تنها منجر به آمادگی نظامی و تقویت روحیه جهادی گردید، بلکه انتقال صحیح افکار و دیدگاه های حضرت امام خمینی(ره) نیز صورت پذیرفت.

*اعلام موجودیت:
حزب الله که به واسطه هجوم اشغالگرانه رژیم صهیونیستی در سال1982 با همکاری سپاه پاسداران و پیوستن گروه ها و دسته جات جهادی- شیعی شکل گرفته بود پس از کسب موفقیت هایی در سال 1983 که منجر به عقب نشینی اسرائیل از حومه جنوبی بیروت گردید، اواخر سال 1984 فعالیت آشکار خود را آغاز نمود و در سال 1985 رسماً با عنوان حزب الله اعلام موجودیت کرد.

*ایدئولوژی و استراتژی:
حزب الله در نخستین بیانیه رسمی خود در فوریه1985 چنین اعلام موضع کرد:
«تنها راه حل مشکلات لبنان، تأسیس جمهوری اسلامی است و تنها این شیوه حکومت است که می تواند متضمن عدالت و برابری برای آحاد شهروندان لبنان باشد. سازمان حزب الله به عنوان مهم ترین هدف، متعهد به جنگ علیه امپریالیسم غربی و بیرون راندن ایادی آن از خاک لبنان است. این گروه در جهت خروج کامل نیروهای آمریکایی و فرانسوی و سازمان های وابسته شان از لبنان از هیچ کوششی فرو گذار نخواهد کرد. جنگ با اسرائیل مهم ترین دغدغه حزب الله است. و این تنها مربوط به حضور ارتش اسرائیل در لبنان نمی شود، بلکه به عنوان یک هدف کاملاً مشخص نابودی کامل دولت اسرائیل و استقرار حاکمیت اسلام بر بیت المقدس مدنظر می باشد.»

*کنگره اول حزب الله:
شورای رهبری حزب الله اولین بار در تهران تشکیل شد. در این اجلاس تصمیمات مهمی در خصوص تحولات تشکیلاتی حزب الله اتخاذ شد. قرار بر این شد که اولین کنگره سراسری حزب الله تشکیل گردیده و این کنگره برای اولین بار شورای رهبری حزب را انتخاب نماید. از دیگر تصمیمات اجلاس شورای رهبری تعیین پست دبیر کلی و جانشین دبیر کل و تشکیل شورای اجرایی حزب، تشکیل دفتر سیاسی و شورای قضایی و شورای جهادی می توان بر شمرد.
در پی این تصمیمات اولین کنگره حزب الله تشکیل گردید و 9نفر از اعضای شورای رهبری حزب الله از طریق رأی گیری و انتخابات عمومی در درون کادرهای حزبی، انتخاب گردیدند. این 9نفر عبارتند از: شیخ صبحی طفیلی، سید عباس موسوی، سید حسن نصرالله، شیخ حسین کورانی، شیخ نعیم قاسم، شیخ محمد یزیک، محمد رعد، محمد فنیش، و محمد یاغی. و شیخ محمد صبحی طفیلی به عنوان دبیر کل و شیخ نعیم قاسم قائممقام و سید حسن نصرالله ریاست شورای اجرایی و محمد فنیش ریاست دفتر سیاسی تعیین شدند. بعد از آن رادیو النور و شبکه تلویزیونی المنار را راه اندازی و سپس نشریه العهد را چاپ نمود.

*کنگره دوم حزب الله:
در بهار 1991 – 1370 کنگره دوم حزب الله تشکیل گردید. تصمیمات آن تقلیل اعضای شورای مرکزی حزب الله از 9 نفر به 7 نفر بود و خروج شیخ صبحی از شورای حزب و انتخاب سید عباس موسوی به عنوان دبیرکل جدید که چند ماه بیشتر نپایید و به شهادت رسید.

*کنگره سوم حزب الله:
در سال 1995 – 1374 اعضای شورای مرکزی حزب الله به ترتیب زیر سید حسن نصرالله، شیخ نعیم قاسم، شیخ محمد یزیک، سید هاشم صفی الدین، حاج حسین خلیل، محمد رعد و عبدالله قیصر. ریاست این شورا به عهده ابوهاشم قرار گرفت.
دفتر سیاسی حزب الله به شورای سیاسی حزب الله تغییر یافت و محمد رعد به عنوان رئیس این شورا منصوب شد.

*اولین شکست رسمی رژیم صهیونیستی:
14 ژانویه 1985 – در این تاریخ اسرائیل اولین شکست رسمی خود را در لبنان تجربه می کند و با عقب نشینی از باریکه کمربند امنیتی و خروج از شهر صیدا، حزب الله رسماً اعلام موجودیت می نماید.
نگرانی مقامات اسرائیلی پس از این پیروزی جنبش مقاومت به خاطر ترس از گسترش روش مبارزاتی حزب الله میان مسلمانان نوار غزه و کرانه غربی رود اردن، روند فزاینده ای به خود گرفت، به نحوی که اسحاق رابین وزیر دفاع وقت اسرائیل در این باره می گوید: «حمله اسرائیل باعث شد تا غول شیعه از بطری خارج شود.»
اثرات این عقب نشینی و تشکیل رسمی حزب الله در بدو امر، برخی گروه های سنتی سیاسی در جنوب لبنان را متوجه خود ساخت و درگیری هایی بین نیروها ایجاد کرد. اما تحت فشار ایران و سوریه در 30 ژانویه 1989 توافقنامه دمشق یک و دو، بین حزب الله و گروههای سیاسی نظامی قدیمی تر به امضا رسید و سرانجام درگیری ها پایان یافت.

*شهادت سید عباس موسوی:
در سال 1992 بالگردهای رژیم صهیونیستی طبق طرح ترور هدفمند خودروی حامل سید عباس موسوی هدف قرار دادند که منجر به شهادت دبیر کل حزب الله گردید. در این زمان شورای رهبری حزب الله با اجماع سید حسن نصرالله را به عنوان دبیرکل جدید معرفی نمود.شهادت سید عباس موسوی به همراه خانواده اش، تأثیر بسزایی در روحیه مقاومت برجای نهاد و فصل جدیدی از مبارزات آغاز شد. طی سال 1992 الی 2000 لبنان صحنه درگیری های خونین نیروهای مقاومت با اشغالگران صهیونیستی بود. که مهمترین آنها عملیات تسویه حساب (1993) و عملیات خوشه های خشم(1996) توسط اسرائیل می باشند.

*عملیات تسویه حساب:
هدف اصلی اسرائیلی ها در این عملیات تضعیف رابطه شیعیان و سایر جریانات سیاسی طوائف مختلف لبنان با حزب الله بود که نه تنها نتیجه نداد بلکه منجر به تولید همبستگی ملی و مشروعیت مقاومت گردید.البته در این اثنا طبق توافق طائف نیروهای جبهه مقاومت ملی خلع سلاح شدند و حزب الله با این منطق که تا زمان پایان کامل اشغال و آزادی خاک لبنان همچنان مسلح و نظامی باقی ماند. در خلال این سال ها سیاست ترور و ربودن رهبران حزب الله از سوی عناصر اسرائیلی یا هواداران آنها یکی دیگر از چالش های فراروی حزب الله بود که به سلامت از بحران آن گذشت.

*عملیات خوشه های خشم:
این عملیات به عنوان «آخرین تلاش گسترده اسرائیل برای سرکوب حزب الله» تا قبل از خروج از لبنان در سال 2000 به شمار می رود این عملیات در سال 1996 که 16 روز به طول انجامید، فاجعه قانا را در پی داشت. در این عملیات حملات سنگین هوایی علیه لبنان تدارک دیده شد و طی بمباران مقر سازمان ملل در قانا 106 غیر نظامی که پناه گرفته بودند به خاک و خون کشیده شدند. حزب الله برای انتقام از این رفتار دردمنشانه، مقاومت سنگین و حملات شدیدی علیه نیروهای رژیم اسغالگر قدس تدارک دید.
با برخورد 2 بالگرد اسرائیلی حامل 73 کماندو در جنوب لبنان که منجر به هلاکت سرنشینان آنها شد همزمان با پیروزی حزب الله در عملیات خوشه های خشم، افکار عمومی اسرائیل را علیه دولت خود مبنی بر «عقب نشینی هرچه سریعتر» برانگیخت و حزب الله با جنگ رسانه ای خود شدت بیشتری بر این ماجرا بخشید.
حزب الله در سال 1997 با «عملیات انصاریه» جاسوسان رژیم صهیونیستی را در تله ی مین گذاری شده گرفتار کرد و اسرائیل برای نخستین با در عملیات اطلاعاتی نیز شکست را تجربه کرد.
در سال 1990 – حزب الله 15 حمله، 1991 – 52 حمله، 1992 – 63 حمله، 1993 – 158 حمله، 1994 – 187 حمله و 1995 – 344 حمله علیه نیروهای ارتش اسرائیل با موفقیت انجام داد و در سال های 1996 الی 2000 نه تنها در حوزه عملیات نظامی، بلکه عملیات اطلاعاتی و در جنگ رسانه ای نیز اقتدار خود را تثبیت کرد، به گونه ای که به فروپاشی کامل عناصر اسرائیلی در لبنان منجر گردید.

*سال 2000، پیروزی های شیرین
در پی مشروعیت حزب الله و حضور در پارلمان لبنان، مزدوران آنتوان لحد 3 ژوئن 1999 به فرمان ارتش اسرائیل از جنین در جنوب لبنان به طور یکجانبه عقب نشینی کردند. روند عقب نشینی به گونه ای بود که بر انتخابات اسرائیل نیز تأثیر گذارد. ایهود باراک رقیب نتانیاهو در رقابت های انتخاباتی اعلام کرد در صورت پیروزی در انتخابات ارتش اسرائیل را ظرف یک سال از جنوب لبنان خارج خواهد کرد. اما بسیار زودتر از وعده انتخاباتی خود، سرانجام 24 می 2000، ارتش اسرائیل به طور کاملاً ناگهانی و به یکباره طبق پیش بینی های مقام معظم رهبری حضرت آیه الله خامنه ای خاک لبنان را ترک کرد و شکست سنگینی را تجربه نمود. لبنان 25 می 2000 را روز مقاومت و آزاد سازی اعلام کرد و این دستاوردهای عظیمی به همراه داشت:
- شکست اسطوره ی شکست ناپذیری اسرائیل
- الگوی جنگ از حالت کلاسیک و آزادی بخش به الگوی حزب الله که برخلاف ناسیونالیسم عربی بر اساس شهادت طلبی شکل گرفته بود تغییر یافت.
- پذیرش حزب الله به عنوان سمبل مقاومت در داخل و خارج بخصوص کشورهای عربی و اسلامی و تأثیرات فزاینده آن بر انتفاضه فلسطین.
و از این پس دوره تسریع استراتژی سیاسی حزب الله آغاز می شود.

*حملات تروریستی علیه حزب الله طی سال های 90-1982
بنابر گزارش باب و دوارد در کتاب نقاب: جنگ های پنهان سیا، این سازمان جاسوسی در بسیاری از ترورهای هدفمند علیه رهبران حزب الله دخیل بوده است که مهم ترین آنها برنامه ریزی برای ترور علامه محمد حسین فضل الله و سید حسن نصر الله دبیر کل حزب الله بود که تمامی با شکست مواجه شد. ربودن رهبران و سرشاخه های حزب و شهادت شیخ راغب حرب، شهید سید عباس موسوی دبیر کل حزب الله اسبق حزب و بسیاری دیگر نیز با هدایت این سازمان اطلاعاتی صورت پذیرفته بود.

*سال های 2000 به این سو
در طی این سال ها حزب الله از سویی به تقویت مبانی استراتژیک خود و حضور قوی در عرصه های سیاسی اجتماعی و فرهنگی پرداخته است و از سویی دیگر به خنثی سازی عملیات اسرائیل بخصوص پرواز هواپیماهای تجسسی و بدون سرنشین این رژیم پرداخته است. حزب الله در جریان حمله اکتبر 2000 اسرائیل به مزارع شبعا، سه سرباز اسرائیلی را به گروگان گرفت تا بلکه 14 اسیر لبنانی که بعضاً از سال های 1978 در اسارت رژیم صهیونیستی بودند را آزاد کند.
سرانجام در 25 ژانویه 2004 طی توافقی پیروزی بخش با اسرائیل، حزب الله 30 اسیر عرب و لبنانی، 60 نظامی و غیر نظامی لبنانی، 420 اسیر فلسطینی به همراه نقشه مین گذاری های اسرائیل را در قبال تحویل جسد ژنرال بازنشسته اسرائیلی (کشته شده در سال 2001) و سه سرباز مورد ذکر آزاد کرد.
پس از ترور رهبر معنوی حماس شیخ احمد یاسین، حزب الله حملات شدیدتری را در طول خط آبی ارتش اسرائیل تدارک دید.

*قطعنامه 1559 سازمان ملل
این قطعنامه که به پیشنهاد آمریکا و فرانسه در 2 سپتامبر 2004 تصویب شد، تصریح می کند که سوریه موظف است به حضور نظامی خود و دخالت در عرصه سیاسی لبنان پایان بخشد و تقاضای خلع سلاح تمام نیروهای شبه نظامی لبنانی و غیر نظامی لبنانی را دارد. اما ارتش لبنان از خلع سلاح حزب الله امتناع ورزید و همواره به پشتوانه محبوبیت و جایگاه مردمی و نقش حزب الله در کوتاه کردن دست ایادی تجاوز گر، آن را به عنوان سمبل مقاومت و نیروی مقاومت تاکنون پذیرفته است. نقشی که در جریان حملات اخیر اسرائیل به لبنان به خوبی تجلی پیدا کرد و محبوبیت این جنبش را بیش از پیش بالا برد. حتی موضوع قتل رفیق حریری نیز نتوانست خدشه ای به حزب الله وارد آورد و تظاهراتی که توسط ایادی غرب تحت عنوان انقلاب سدار تدارک دیده شده بود، در 8 مارس 2005 با پشتیبانی و حمایت فرامیلیونی تظاهر کنندگان لبنانی خط بطلانی بر تصورات و خیالات موهوم غرب کشید و بار دیگر اقتدار اجتماعی حزب الله و جایگاه مردمی این حزب را به رخ کشید و ضمن ایجاد همبستگی ملی، به صراحت قطعنامه 1559 را زیر سؤال برد و طراحان آن را محکوم نمود. این حمایت باعث کسب 23 کرسی از کرسی های پارلمان لبنان در انتخابات 2005 گردید و برای اولین بار در کابینه فواد سینیوره نیز حضوری شایسته یافت و در آغاز سال 2006 با میشل عون ائتلاف کرد. این اتحاد مسیحی – شیعی فضای جدیدی در صحنه سیاسی لبنان گشود.

*تحولات جاری
بدون شک حملات اخیر اسرئیل (جولای – اگوست 2006) به بهانه ی به اسارت گرفتن دو نظامی این رژیم در راستای فرایند بلند مدت مقابله با حزب الله و ممانعت از فزونی یافتن رسمیت و هویت سیاسی جنبش مقاومت اسلامی ارزیابی می شود. حملات گسترده به زیر ساخت های لبنان و ایجاد اختلاف در لبنان هدفی ندارد جز تضعیف موقعیت این جنبش شیعی که به صراحت می توان گفت با مقابله جانانه، در برابر حملات صهیونیست ها می رود تا خود را آماده جشنی دیگر و پیروزی چشمگیر دیگری در جهان اسلام نماید.

*فعالیت های سیاسی
حزب الله این روزها همچون حماس در فلسطین، نقش برجسته ای در صحنه ی سیاسی لبنان ایفا می کند. این جنبش برای اولین بار در سال 1992 در انتخابات لبنان شرکت جست و 12 کرسی کسب کرد. در سال 1996، 10 کرسی و در سال 2000، 8 کرسی از 128 کرسی مجلس لبنان را به دست آورد و در انتخابات عمومی سال 2005 در سطح کشور به تنهایی 14 کرسی و در جنوب لبنان تمام 23 کرسی را در ائتلاف با جنبش امل کسب نمود و برای اولین بار محمد فنیش را به عنوان وزیر آب و انرژی به کابینه فرستاد. محمد فنیش معتقد است:
«ما به عنوان یک سازمان سیاسی در انتخاب شرکت می کنیم و از جنبش مقاومت و لبنان با بالاترین پشتوانه مردمی دفاع خواهیم کرد. مقاومت حزب الله علیه اسرائیل هیچ تعارضی با وظیفه سیاسی ما ندارد و دفاع از خاک و مبارزه با اسرائیل را به عنوان یک وظیفه ملی می دانیم.»
در روابط سیاسی نیز حزب الله ارتباطات گسترده ای با جهان اسلام و سایر ملل داشته و گرچه از سوی رژیم های استعمارگری چون آمریکا و اسرائیل و یا کانادا به عنوان سازمانی تروریستی شناخته می شود، اما از حمایت مردمی در غالب کشورهای اسلامی برخوردار است و در سطح دولت ها نیز حمایت جمهوری اسلامی ایران و سوریه را همواره داشته است. عنایت مقامات سیاسی ایران به حزب الله لبنان به عنوان نماد تحرک شیعی و حضور جبهه مقاومت در یکی از مهم ترین موقعیت های ژئوپلیتیکی جهان مدنظر بوده است و ملت شریف ایران همواره به عنوان حامی جنبش اسلامی لبنان و هچنین فلسطین حمایت های معنوی و مادی خود را دریغ نداشته و از طرح آن نیز ابا نکرده است.

فعاليت های رسانه ای
جنبش حزب ا... از رسانه هايی چون تلويزيون المنار (تأسيس 1992)، راديو النور (تأسيس 1988)، هفته نامه العهد، مجله البلاد، شبكه راديويی صوت المستضعفين (در شهر بعلبك) و حاميان رسانه ای خود در اقصا نقاط جهان نظير پايكاه های اينترنتی مقاومت، لبنان نيوز و حزب ا...برای بيان ديدگاه ها و مواضع خود، انتقال صحیح اخبار و اطلاعات كه غالبآ توسط رژيم صهيونيستی پرده پوشی می شوند و همحنين تأثيرگذاری بر جامعه يهود به زبان های عربی ، انگليسی ، فرانسه و عربی بهره مند است. اين رسانه ها به نقل از منابع موثق در لبنان و ساير ممالك عربی به شدت مورد استقبال قرار گرفته اند. تا جايی كه دولت فرانسه پارازيت فركانس تلويزيون المنار را در كشوری كه داعيه آزادی دارد، در دستور كار قرار داده است. همچنين بخش رسانه ای جنبش مقاومت اسلامی در ساخت بازی های رايانه ای و اطلاع رسانی اينترنتی در جهت اهداف خود بسيار فعال است.

فعاليت های اجتماعی
حزب ا... در لبنان منشأ خدمات اجتماعی بسياری بوده است طبق گزارشات سی.ان.ان اين جنبش وظيفه ی يك دولت را اجرا می كند، از تأسيس بيمارستان گرفته تا مدارس بازپروری و ويژه محرومان. اين جنبش درسال 1966 در برنامه انتخاباتی خود اصلاح سيستم بهداشت و آموزش لبنان را در دستور كار قرار داد. طبق گزارش می لا 2006دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل:
(حزب ا...نه تنها از بال های نظامی و سياسی برخوردار است، بلكه در برنامه توسعه اجتماعی لبنان نيز حضوری فراگير دارد. اين گروه اخيرآ حداقل 3بيمارستان، 12كلينيك، 12مدرسه، 2 مركز كشاورزی جهت آموزش ها و مشاورت های فنی به كشاورزان در لبنان احداث كرده است. همحنين دارای بخش محيط زيست و برنامه های گسترده همياری اجتماعی است. هزينه های مراقبت های پزشكی در مراكز حزب الله بسيار ارزانتراز ساير مراكز خصوصی بوده و برای اعضای جنبش نيز رايگان است.»
به تازگی حزب الله رو به تأسيس نهادهای خدمات اجتماعی در بخش مزشكی و آموزش و مرورش ويژه كشاورزان فقير آورده است. حتما در جنگ اخير با اسراييل كه آب به بخش هايی از بيروت نمی رسد، حزب الله با تانكرهای آب در سراسر شهر به آبرسانی به مردم مشغول است.
و قطعآ چنين خدمت رسانی است كه اسراييلی ها و آمريكايی ها
را به راه اندازی جنگی تمام عيار عليه حزب اله واداشته است. سلام بر حزب الله، سلام بر مردم لبنان، سلام بر رهبر مؤمن عرب. سيد حسن نصرا....


Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved
logo