شهید آوینی

 

عدم تبعيض بين فرزندان

  پدر يا مادر نبايد در ميان فرزندانشان، بدون جهت فرق بگذارند و از اين طريق حسادت و كينه‏توزى را در ميان آنان ايجاد نمايند.
رسول خدا مى‏فرمايند: «اعدلوا بين اولادكم كما تحبون ان يعدلوا بينكم فى البر واللطف». (1)

در ميان فرزندان خود به عدالت رفتار كنيد، همانگونه كه دوست داريد ديگران در مورد شما به عدالت و محبت رفتار كنند.
حضرت فاطمه عليهاالسلام در پرورش فرزندان عزيز خود طورى رفتار مى‏كرد كه همه را از عدالت‏پرورى خويش خشنود مى‏ساخت و با عواطف محبت‏آميز مادرى تك تك آنان را به اين صفت انسانى و اسلامى تشويق مى‏كرد.

روزى دو فرزند دلبند فاطمه عليهاالسلام (حسن و حسين عليهم‏السلام) در حضور پيامبر خدا كشتى گرفته بودند، در اين ميان فاطمه عليهاالسلام شنيد كه پدر بزرگوارش، امام حسن را به پيروزى بر امام حسين ترغيب مى‏كند حضرت زهرا براساس روح دادگرى عرض كرد: پدرجان! فرزند بزرگ را عليه فرزند كوچك تحريك مى‏كنى؟ رسول گرامى اسلام فرمودند: تو اطلاع ندارى كه برادرم جبرئيل حسينم را بر حسنم تحريك مى‏نمايد.(2)

اگر چه رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله در برابر تحريك جبرئيل (امام حسين را عليه امام حسن) تحريك مى‏كرد (امام حسن را عليه امام حسين)، ولى در ظاهر، حضرت فاطمه عليهاالسلام از آن اطلاع نداشت و لذا به صورت سؤالى خواسته‏اش را مطرح ساخت و روح دادگريش را در مورد فرزندانش نشان داد.
و در يك قضيه ديگر آمده است: روزى امام حسن با امام حسين در كنار يكديگر مشغول نوشتن خط بودند و هر يك بر ديگرى مى‏گفت: خط من بهتر از خط تو است و سرانجام داورى را به مادرشان موكول كردند، ولى آن حضرت براى اينكه دل هيچ كدام را نشكند، از داورى خوددارى كرد و موضوع را به اميرالمؤمنين موكول نمود. اميرالمؤمنين اين قضيه را به پيامبر خدا و آن حضرت نيز به جبرئيل و به ترتيب، كار داورى به اسرافيل و خداى عالميان كشيده شد.

جبرئيل از جانب خدا ابلاغ كرد، كه فاطمه عليهاالسلام بايد بين آن دو داورى كند. آن مادر مهربان و دادگر فرمود: اى فرزندان عزيزم! من دانه‏هاى اين گردنبند را در ميان شما به زمين مى‏ريزم، هركس بيشتر آنها را بردارد خط او بهتر است. بلافاصله گردنبند را از گردنش باز كرد و دانه‏هاى آن را در برابر دو نور ديده‏اش به زمين ريخت و جبرئيل به امر الهى اين منظره‏ى زيبا را تماشا مى‏كرد، چون آن نور چشمان زهرا، هر كدام به طور مساوى دانه‏ها را برداشتند، جبرئيل به امر خدا آن يك دانه باقيمانده را دو قسمت كرد و هر كدام يك نصفه را برداشت و دل هيچكدام شكسته نشد. (3)
اين دو قضيه كه نمونه صدها جريان دادگرى فاطمه عليهاالسلام با فرزندانش مى‏باشد، مى‏رساند كه حضرت طورى عمل كرد، كه نور ديدگانش ضمن كمال‏يابى و كمال‏جويى، نسبت به همديگر خيلى مهربان و دلسوز باشند، و در برخورد و رفتار خانوادگى احترام يكديگر را حفظ كنند. به همين جهت بود كه امام حسين احترام خاصى به امام حسن داشت و در حضور او صحبت نمى‏كرد. (ما تكلم الحسين بين يدى الحسن اعظاما له... جلاءالعيون ج 1 ص 317) و به خواهرش زينب فوق‏العاده علاقه‏مند بود و به احترام او- با اينكه كوچك‏تر از او بود- از جايش بلند مى‏شد. و همچنين محبت و احترام متقابل زينب به برادرانش....

  1ـ سفينةالبحار، ج 2، ص 684.
2ـ بحارالانوار، ج 43، ص 268 و 263- جلاءالعيون، ج 1، ص 304: (... اتشجع هذا على هذا؟ تشجّع الكبير على الصّغير؟ فقال (ص): هذا حبيبى جبرئيل يقول: يا حسين! شدّ على الحسن فاصرعه.
3ـ بحارالانوار، ج 43، ص 309: (... فقالت فاطمه: احكم بينهما يا رب و كانت لها قلادة فقال لهما: انا انثر بينكما جواهر هذه القلادة فمن اخذ منها اكثر فخطه احسن فنثرتها و كان جبرئيل و قتئذ عند قائمة العرش فامره الله تعالى ان يهبط الى الارض و ينصّف الجواهر بينهما كيلا يتأذى احدهما ففعل ذلك...


Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved
logo