شهید آوینی

 

امروز پنجشنبه ششم اردیبهشت سال 1386 هجری شمسی مقارن با هشتم ربیع الثانی سال 1428 هجری قمری و برابر با بیست و ششم آوریل سال 2007 میلادی.

رحلت آیت الله العظمی حکیم :
در چنین روزی در سال 1390 ه ق آیت الله العظمی سید محسن حکیم دار فانی را وداع گفت . 
تلخیص  از کتاب: گلشن ابرار،ج 2، : آیت الله محسن حکیم در خانتواده ای مذهبی و روانی دیده به جهان گشود . ایشان در نه سالگى به درسهاى حوزه روى آورد  و سید محمود، به عنوان نخستین استاد، بردار کوچکش را در آموختن ادبیات ، منطق و بخشهایى از فقه و اصول یارى داد. وی سپس در  شاگردان شیخ صادق بن حاج مسعود بهبهانى و شیخ صادق جواهر جاى گرفت  و توانست سه سال پیش از وفات آخوندخراسانى به درس خارج آن فقیه فرزانه راه یابد.  در سال 1287 همزمان با درگذشت آخوند خراسانى در محفل درس آقا ضیاالدین عراقى حضور یافت و دو دوره اصول آن بزرگوار را درک کرد. آنگاه به درس فقه شیخ على باقر جواهرى شتافته ، پنج سال از دریاى دانش آن فقیه پارسا کامیاب شد.سید محسن پس از این دوره در شمار شاگردان میرزا محمد حسین نایینى جاى گرفت و سرانجام به سوی  درس حکیم و عارف شهره عراق سید محمد سعید حبوبى شتافت . آشنایى با دردهاى مردم ، فروتنى ، تقوا، روشن بینى و دانش فراوان از سید محسن شخصیتى دوست داشتنى ساخته بود. به گونه اى که مى توان گفت پیش از درگذشت حضرات آیات عظام اصفهانى و بروجردى بسیارى از عشایر بین النهرین به وى گرویده بودند. روزگار زندگى حکیم را باید سالهاى توفان نامید. حوادث پیاپى از هر سو بر دین باوران هجوم مى آورد و آنها را در موقعیتهاى دشوار گرفتار مى ساخت . ایستادگى در برابر این تندبادهاى سخت ، تنها از کسى بر مى آمد که توان گام نهادن در وادى پرفراز و فرود سیاست داشته باشد و از رویارویى با سیاستمداران هزار چهره نهراسد. بى تردید مرجع وارسته نجف مى توانست چنین رسالت دشوارى را به دوش کشد واز کیان مؤ منان پاسدارى کند. در دیدگاه او ره سپردن در وادى سیاست  عین دین و وظیفه همه مؤ منان به شمار مى آمد. آن بزرگوار در یکى از نامه هایش از این حقیقت پرده برداشته ، نوشت :اگر سیاست به معنى اصلاح امور مردم و تلاش براى بالا بردن و پیشرفت آنها و نیک تر ساختن کارهایشان باشد... پس دین مقدس اسلام جز براى پرداختن بدین امور نیامده است و طبیعى است که مؤ منان باید با همه توان بدان پرداخته ، آن را واجب بدانند.حکیم با این اندیشه با استقبال حوادث شتافت . آن  عالم ربانی سرانجام در چنین روزی   برابر با 1348 ش  دیده از جهان فرو بست .  مردم عراق در تشییعى ، که در تاریخ آن کشور بى نظیر بود، پیکرش را به نجف انتقال دادند و در کنار کتابخانه اى که خود بنیاد نهاده بود، به خاک سپردند.آن بزرگوار کتابها، مسجدها، کتابخانه ها و مدرسه هاى بسیارى از خویش به یادگار نهاد. یادگارهایى که در کنار انبوه شاگردان دانشور و فرزندان شجاع و پاکدلش گنجینه آثار آن مرجع وارسته را پدید آوردند. گنجینه اى پر از نام شهیدان جاوید سید محمد باقر صدر، سید محمد مهدى حکیم ، سید عبدالهادى حکیم ، سید عبدالصاحب حکیم ، سید علاءالدین حکیم و سید محمد حسین حکیم در شمار تابناکترین گوهرهاى آن جاى دارند.

شهادت حجه الاسلام والمسلمین  شاه آبادی
درچنین روزی در سال 1363 هجری شمسی  حجة الاسلام والمسلمین مهدی شاه آبادی  نماینده مجلس شورای اسلامی در سفری  به جبهه به در جه شهادت نایل آمد . اوپیش از پیروزی انقلاب اسلامی سالها با ستمگران رژیم پهلوی به مبارزه بر خاست و در این مسیر بارها زندانی شد . او پس از انقلاب نیز یار و یاورانقلاب بود .  

تاجگذاری رضا خان : 
به نوشته  تواریخ میلادی در چنین روزی  در سال 1926 میلادی رضا خان میرپنج به عنوان شاه پهلوی در ایران تاجگذاری کرد . رضا خان میرپنج فرزند عباسقلی خان سواد کوهی معروف به" داداش بیک"  در بیست و دو سالگی  به سلک نیروهای  قزاق در آمد  ودر این مسیر پیشرفت کرد . او در بیست سال آینده  دوره های مختلف نظامی را تا فرماندهی هنگ قزاقخانه ( آتریاد ) همدان طی کرد .  در سوم اسفند  سال 1299 هجری شمسی واحدهای قزاق مقیم قزوین به فرماندهی  رضاخان میر پنج وارد تهران شدند. کودتای سوم اسفند 1299 با توجه به تاثیرات فراوان آن بر حیات سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی ایران واقعه ای مهم و در خور توجه است. انگلیسی ها برای اجرای نقشه ای که کشیده بودند به دو چهره سیاسی و نظامی احتیاج داشتند و سرانجام در این میان سید ضیاء الدین طباطبایی مدیر روزنامه" رعد" و رضاخان میرپنج را برای این کار برگزیدند .  رضاخان سوادکوهی که چند سال قبل توسط" اردشیر جی" به  عوامل انگلستان ملحق شده  بود به عنوان عامل نظامی کودتا به ژنرال" آیرون ساید" معرفی   شد. در این میان   با کمک بانک شاهنشاهی و همکاری نظامی کلنل اسمایس ، کاظم خان سیاح مسعود خان کیهان  ، قوای نظامی و قزاق  سازماندهی شده و شرایط برای انجام کودتا و اشغال تهران فراهم شد . رضا خان در بهمن ماه همان سال در ملاقاتی با آیرون ساید توافق کرده بود که پس از فتح تهران توسط نیروهای قزاق مقام نخست وزیری به سید ضیاء الدین طباطبایی سپرده شود . برای اینکه رضا خان اطمینان حاصل کند که در تصرف تهران مشکلاتی وجود نخواهد داشت ژنرال انگلیسی به او اعلام کرد که احمد شاه در جریان این اقدام قرار دارد و نورمن سفیر انگلستان در تهران مشکلات احتمالی را مرتفع خواهد کرد . سرانجام در شب سوم اسفند 1299 کودتاچیان وارد تهران شده و نقاط حساس شهر را به اشغال خود درآوردند. با فتح تهران حکومت به دست کودتاچیان افتاد . فردای همان روز   سید ضیاء‏الدین طیاطبایی به عنوان نخست وزیر  رسما زمام امور را در دست گرفت. پست حساس وزارت جنگ با اندکی کشمکش در اختیار رضاخان سردار سپه قرارگرفت.  پس از آن   احمدشاه قاجار   حکم ریاست الوزرایی سید ضیاءالدین طباطبایی یزدی و سرداری سپه ژنرال رضاخان را صادر کرد. سید ضیا ء الدین پس از دست گرفتن قدرت بسیاری از شخصیت های سیاسی را دستگیر و به زندان افکند . از جمله این شخصیت ها آیت الله مدرس بود . سید ضیاء الدین چند روز پس از کودتا به حضور احمد شاه رفت و شاه که  نسبت به جان خود به شدت بیم داشت وی را به عنوان نخست وزیر کابینه جدید معرفی نمود .

 کابینه سید ضیاء عملا وظیفه یک محلل برای ورود کابینه رضا خان را ایفا نمود . پس از چندی مقام وزارت جنگ نیز به رضاخان  واگذار شد . به این ترتیب با حمایت انگلیسی ها ، وی  یک به یک پله های ترقی را پیمود و به تدریج به محکم کردن مواضع خود مشغول شد . اما در این مسیر رضا خان با حضور مبارزانی چون سید حسن مدرس نمی توانست به جولان گسترده بپردازد . در دوره  چهارم مجلس، رضاخان که در مقام وزارت جنگ بود،  کوشید امور دفاعى و اقتصادى را هم در اختیار گیرد . مدرس در دوازدهم  مهر 1301، در جلسه 148 دوره چهارم مجلس، نطقى علیه رضاخان ایراد کرد و بر برکناری او تاکید نمود.  طرح موهوم جمهورى خواهى نیرنگ دیگر رضاخان بود که مدرس آن را ضد استقلال و هویت ایران و رهاورد تصمیم انگلستان براى تمرکز قدرت در شخص رضاخان خواند و در جهت نابودى‏اش گام برداشت . سرانجام گروهى از نمایندگان وابسته،  به نیرنگ روى آوردند، مدرس را به بهانه آشتى با رضاخان در منزل قوام السلطنة نگاه داشتند و در غیاب وى سردار سپه با 92 راى مثبت مجلسیان قدرت را به دست گرفت .


کناره گیری علااز قدرت :
در چنین روزی در سال  1330 ه ش پس از اخطار شدید دولت انگلستان به ایران مبنی بر کنار نهادن قانون  ملی کردن نفت 
حسین علاء از نخست وزیری کناره  گرفت . بعدها  دکتر مصدق پس از اعلام تمایل مجلس شورای ملی  به نخست وزیری رسید .


وقوع حادثه چرنوبیل : 
درچنین روزی در  سال 1968 میلادی واقعه هسته ای  چرنوبیل در اوکراین رخ داد  . بر اثر این انفجار هسته ای ناشی از احتراق یک  راکتور اتمی در  شمال کی اف این منطقه به تلی از خاک بدل شد  و چند صد نفر جان خود را از دست دادند . از این حادثه به عنوان یکی از تلخ ترین وقایع جهان یاد می کنند . گفته می شود این انفجار مهیب ناشی از خطای گردانندگان این راکتور هسته ای بوده است .
  
تولد فردنیان اوژن دلاکروا :
در چنین روزی  در سال 1798 میلادی دلاکروا ، نقاش و لیتو گراف فرانسوی به دنیا آمد . روز نامه عنوان مهمترین اثر اوست .

تولد سر اون ولیلامز ریچاردسون :
در چنین روزی در سال 1879 میلادی ریچاردسون فیزیکدان مشهور انگلیسی به دنیا آمد . او در سال 1928 میلادی جایزه نوبل را در رشته فیزیک از آن خود کرد .

تولد لوودیویک ویتگنشتاین :
بر گرفته از فصلنامه معرفت ، شماره 12 ، نوشته گونار سونسون ، ترجمه : حمید غفاری :
در چنین روزی در سال 1889 میلادی لوودیویک ویتگنشتاین فیلسوف اطریشی دیده به جهان گشود . وی  در سال 1951  در کمبریج دیده از جهان فرو بست. در طول حیات و هستى دنیوى، تنها یک کتاب از او تحت عنوان «رساله منطقى - فلسفى‏» به چاپ رسید. عمده محققان معتقدند که آراى ویتگنشتاین در این کتاب موجب تقویت و قوت نظریات پیروان پوزیتویسم منطقى را فراهم آورده است. على‏رغم این، او در نیمه دوم عمر خویش از بیش‏تر محتواى این کتاب روى برتافت و نگاه خویش را معطوف به نظریه «بازى زبانى‏» نمود. آنچه که امروزه به او جایگاه ویژه‏اى در قلمرو فلسفه اروپایى بخشیده، تالیفاتى است که به صورت مجموعه آثار پس از مرگش جمع‏آورى و انتشار یافته است. این مجموعه متشکل از یادداشت‏ها و دستنویس‏هایى است که عمدتا «در دوره عمر او به نگارش آمده است. از جمله مهم‏ترین این آثار «پژوهش‏هاى فلسفى‏» ، است که در سال 1953به چاپ سپرده شد. نوشتارهاى ویتگنشتاین عمدتا به بررسى مسائل منطقى و مفهومى مى‏پردازد. او به شکل‏گیرى فلسفه علمى عصر حاضر کمک شایانى نمود و اصولا به تحلیل‏هاى منطقى - کلامى عنایتى ویژه داشت. على‏رغم گرایش و حساسیت فردى و درونى‏اش نسبت‏به مسائل و مفاهیم ماورالطبیعه (خدا، روح، حیات، هستى و. . . ) متاسفانه نتوانست و یا نخواست که این‏گونه مفاهیم را در قلمرو فلسفه‏اش معنا بخشد. درک و فهم آراء، اعمال و رفتار ویتگنشتاین به غایت غامض است. اما پیچیدگى نظریات و عقاید او ابتداء تعلق به درونمایه آثار او ندارد، بلکه حکایت از روح بحران‏زده‏اى مى‏نماید که تن رنجورش را هر زمان به جایى مى‏کشاند: گاهى به کمبریج، زمانى به نروژ، گاهى به جبهه جنگ و. . . به سادگى و تنهایى عشق مى‏ورزید و بدان تا پایان عمر وفادار ماند. اغراق‏آمیز نخواهد بود اگر بگوییم که چنین ویژگى‏هاى روحى و روانى موجب گریز و انزجار او از نمودهاى اخلاقى - اجتماعى فرهگ غرب شد. شاید لازم آید که تحلیلى روانشناختى از دوران کودکى و نوجوانى او به عمل آید و شاید حل بسیارى از پیچیدگى‏هاى آراى او از این راه میسر شود. در دوره اول زندگیش به تدوین «مرزهاى اندیشه‏» همت گماشت و در باب انطباق آن با «مرزهاى زبان‏» به گفت‏وگو نشست. ما حصل تلاش او در این دوره، کتاب تراکتاتوس است، که در آن نقش نافذ کانت را مى‏توان به وضوح مشاهده نمود. و دقیقا آراى تنسیق یافته او در این کتاب است که مورد توجه شدید پوزیتویست‏هاى منطقى اروپایى واقع مى‏شود و سرلوحه شعارهاى تند و افراطى آن‏ها قرار مى‏گیرد.

تاسیس گشتاپو : 
درچنین روزی در  سال 1933 میلادی ، سازمان گشتاپو به عنوان نهاد پلیس نازیسم در آلمان تاسیس شد . 
«هرمان گورینگ» یکی از افسران بر جسته  آلمان نازی   این سازمان را با هدف شناسایی مخالفین حزب نازیست تاسیس نمود و در این مسیر بسیاری از مخالفین را با حضورمخفیانه در میان اماکن مختلف مورد شناسایی قرار داد . اعدام برای مخالفین حزب نازیسم کمترین مجازات بود .

در گذشت ادموند هوسرل :
برگرفته از مجله فصلنامه مفید ، شماره 19 ، نویسنده : علی حقی :
درچنین روزی درسال 1938 میلادی ادموند هوسرل فیلسوف برجسته آلمانی درهفتاد ونه سالگی درگذشت . ادموند گوستا و آلبرشت هوسرل درپروزنیتس موراویا (واقع در امپراطورى اتریش - مجارستان سابق و چکسلواکى امروز) متولد شد. وقتى تحصیلات دانشگاهى خود را شروع کرد علاقه زیادى به ریاضیات و علوم طبیعى پیدا کرد. نخست به لایپزیگ رفت و درآن جا درکلاس درس ویلهلم وونت بنیان‏گذار روان شناسى تجربى حاضر شد، هر چند وونت تاثیر خاصى بر او نگذاشت. بعد از دو سال به برلین رفت تا عمدتا به تحصیل ریاضیات بپردازد. سپس به وین رفت و در آنجا رساله دکترایش را درباره مساله‏اى ریاضى نوشت و  دکتراى خود را اخذ کرد. پس از آن مدتى کوتاه به عنوان استادیار دردانشگاه برلین به تدریس ریاضى پرداخت وپس از آن به وین مراجعت کرد و در آن جا به جمع شاگردان فرانتس برنتانو  پیوست و ازپیش برنتانو فلسفه خواند. دراین دوران براى تعمیق بیشتر در ریاضیات به فلسفه متمایل شد و زیرنظرشاگرد برنتانو، کارل شتومپف رساله دکتراى دیگرى با عنوان فلسفه علم حساب  گذراند. روابط هوسرل و شتومپف صمیمانه بود و در واقع به پاس قدردانى ازمحبت‏هاى شتومپف بود که هوسرل کتاب پرآوازه خود به نام پژوهش‏هاى منطقى را درسال 1900 به وى اعطا نمود. در دوره زندگى در وین شاگرد دو ریاضى‏دان معروف بود; کارل و ایرشتراس  و لئو پلدکرونکر . هوسرل بعد از اتمام تحصیلات، فعالیت دانشگاهى‏اش را در دانشگاه هاله  آغاز نمود. وى به مدت 14سال در آن دانشگاه تدریس کرد. بعدها  با سمت دانشیارى به دانشگاه گوتینگن رفت و تاسال 1916 در آن جا ساکن شد.هوسرل در میان دانشجویان این دانشگاه گروه خاصى را براى بحث درباره پدیدارشناسى گرد هم آورد. در سال 1916در دانشگاه فرایبورگ به استادى انتخاب شد و تا زمان بازنشستگى‏اش  در این سمت‏باقى ماند. وى در طول این مدت و نیز پس از بازنشستگى‏اش سخنرانى‏هایى را در دانشگاه‏هاى مختلف در لندن، پراگ، وین و پاریس در مورد پدیدارشناسى ایراد کرد. مارتین هیدگر، فیلسوف معروف از همکاران هوسرل دردانشگاه فرایبورگ بود که بعدها به توصیه هوسرل - جانشین وى در این دانشگاه شد.  هوسرل در فرایبورگ در گذشت.

تولد برنارد ملمود :
درچنین روزی در سال 1914 میلادی بر نارد ملمود نویسنده مشهور آمریکایی به دنیا آمد . «کارچاق کن » عنوان مهمترین اثر اوست . وی در سال 1967 میلادی جایزه پولیتزر ادبی را از آن خود کرد .

در گذشت دانیل دفو :
درچنین روزی در سال 1731 میلادی دانیل دفو نویسنده مشهور انگلیسی در سن هفتاد سالگی در گذشت . رابینسون کروزوئه عنوان مهترین اثر اوست .

در گذشت برانشتین برانسون :
درچنین روزی در سال 1910 میلادی برانشتین برانسون نویسنده مشهور نروژی درگذشت . وی به سال  1903 میلادی جایزه نوبل ادبی را از آن خود کرد .

در گذشت کارل بوش :
درچنین روزی در سال 1940 میلادی کارل بوش شیمدان برجسته آلمانی به دنیا آمد . وی به سال 1931 میلادی جایزه نوبل را ازآن خود کرد .

عید پاک برای نخستین بار :
در چنین روزی در سال 1478 میلادی برای نخستین بار عید پاک در جهان جشن گرفته شد .

نخستین دانگشه روسیه :
در چنین روزی در سال 1753 میلادی نخستین دانشگاه روسیه در مسکو افتتاح شد .

روسیه علیه ترکیه :
 در چنین روزی در 1828 میلادی روسیه علیه ترکیه برای حمایت ازاستقلال یونان اعلام جنگ کرد .

انتشار نخستین روز نامه جهان : 
درچنین روزی در  سال 1630 میلادی  ، روز نامه لوز به عنوان  نخستین روزنامه جهان در آلمان  منتشر شد.

تهاجم به پاناما :
در چنین روزی در سال 1959 میلادی کوبا علیه پاناما حمله نظامی کرد .

مالت و قانون اساسی :
در چنین روزی در سال 1972 میلادی مالت صاحب قانون اساسی شد .

فرانسه علیه چاد :
در چنین روزی در سال 1978 میلادی فرانسه علیه چاد نیروی نظامی گسیل داشت .  

 

منبع : خبرگزاری مهر
 

 

06/02/58

اخبار نقده : ورود هیاتی از حزب جمهوری اسلامی به نقده برای رسیدگی به حوادث این شهر ؛ آغاز كمك كمیته امام به آسیب دیدگان ؛ دعوت علماء از جمله عزالدین حسینی و جمعیتهای سیاسی از مردم به حفظ تفاهم و اخوت ؛ افتتاح شماره حساب به دستور عزالدین حسینی برای جمع آوری كمكهای مردمی جهت مردم نقده .

اقدامهای سیاسی - تبلیغی حزب دمكرات كردستان در مهاباد و تهران برای بهره برداری از حوادث نقده در جهت محكومیت نیروهای ارتش و عناصر انقلابی منطقه . بازتاب برقراری آتش بس نقده در یونایتدپرس و رادیو لندن .

حجت الاسلام لاهوتی فرستادة امام خمینی برای بررسی وضع روستاییان رانده شده ارومیه با سخنرانی در مسجد اعظم این شهر اقدام فئودالها را در بیرون راندن روستاییان نكوهش كرد . وی عاملان درگیری نقده را همان كسانی دانست كه آشوبهای سنندج و گنبد را به وجود آورده بودند .

آغاز رسمی كار شورای یازده نفری شهر سنندج پس از اعلام نظر كمیته پنج نفری مبنی بر كافی نبودن دلایل معترضان برای باطل كردن انتخابات . آیت الله شبیر خاقانی دعوت هیأت اعزامی امام خمینی دخالت ایران را در امور داخلی افغانستان تكذیب كرد .

سفر هیأت موسوم به هیأت اعزامی خلق عرب ایران به تهران برای آگاه كردن دولت موقت از درخواستهای خود و بازتاب این سفر در خبرگزاری فرانسه .

دعوت پیوسته ( وزیر خارجه مراكش ) از ایران برای شركت در اجلاس سازمان كنفرانس اسلامی كه در مراكش برگزار می شود

06/02/60

تصرف دکل مرزی در منطقه استراتژیک «کمان جیر» مشرف بر خاک استان سلیمانیه عراق

06/02/63

رئیس سازمان سیا: عراق از لحاظ اقتصادی و نفرات در وضع وخیمی قرار دارد.

06/02/65

ریگان اعلام كرد كه اگر دلایلی غیرقابل انكار مبنی بر دست داشتن ایران با سوریه در یك اقدام تروریستی وجود داشته باشد ممكن است عملیات نظامی علیه این دو كشور انجام گیرد.

رادیو امریكا بنقل از نظریه واشنگتن تایمز اعلام كرد كه ایران 77 موشك زمین به زمنی و 60 موشك زمین به هوا كه قادر است هواپیماهای میگ 23 و میراژهای اف1 را سرنگون كند از سوریه و كره شمالی تحویل گرفته است.
06/02/67

قطع روابط عربستان با ایران

هاشمی رفسنجانی: از این پس زمان به نفع ما نخواهد بود. (تاریخ دقیق این اظهارنظر مشخص نیست.)

 

Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved
logo