شهید آوینی

 


 

 

امروز شنبه بیست و چهارم دی ماه سال 1384 هجری شمسی ، مصادف است با سیزدهم ذیحجه الحرام سال 1426 هجری قمری و برابر است با چهاردهم ژانویه سال 2006 میلادی .

در گذشت آیت الله میرزا محمد تقى شیرازى ( میرزای دوم ) :
آیت الله میرزا محمد تقی شیرازی  در چنین روزی در سال  1338 هـ ق دیده از جهان فروبست . میرزا محمد تقی در سال 1258 ه ق در شیراز به دنیا آمد . پدرش میرزا محبعلی شیرازی نام داشت . میرزا محمد تقی پس از طی تحصیلات مقدماتی در حوزه های مختلف علوم دینی وتلمذ نزد علمای گران قدری چون آیت الله فشارکی اصفهانی ، در مکتب علمی میرازی بزرگ شرکت کرد و خوشه های فراوان از خرمن معرفت آن علم بزرگوار چید . ایشان اما پس از طی در جات مختلف علمی پس از رحلت آیت اله سید محمد کاظم یزدی به درجه مرجعیت شیعیان جهان نایل آمد . در محضر علمی آن فقیه فرزانه علمای بزرگی چون شیخ آقا بزرگ تهرانی ، آیت اله شیخ عبد الکریم  حائری ، آیت الله شیخ محمد جواد بلاغی نجفی ، آیت الله حاج آقا حسین طباطبایی قمی ، سید جمال الدین موسوی گلپایگانی ، آیت اله شیخ محمد کاظم شیرازی ، آیت الله شیخ محمد علی شاه آبادی و آیت الله سید شهاب الدین مرعشی نجفی کسب معرفت کرد ند .ا ز ایشان آثار چندی به جای مانده اسنت که از میان آنها می توان به  شرح مکاسب شیخ مرتضى انصارى  ، حاشیه ای بر فراد الاصول شیخ انصاری ،  شرح منظومه الارجوزه رضائیه  ،  القصائد الفاخره  فی مدح العترة الطاهره ، حاشیه بر عروه الوثقی ، ذخیره العباد لیوم المعاد و   رساله عملیه  اشاره کرد . ایشان در طول زندگی با برکت خویش علاوه بر نشر معارف حقه اسلامی هیچگاه از حوزه فعالیت های سیاسی و اجتماعی عقب ننشستند و همواره با مظاهرا استعمار به مبارزه بر خاستند . از جمله مبارزات ایشان را  می توان در دوران اشغال عراق به دست نیروهای اجنبی انگلیسی دانست که ایشان با صدور فتاوی ضد استعماری ، رهبری انقلاب بزرگ ملت مسلمان عراق را  درانقلاب  سال  1920 برعهده داشت . مـرحوم شیخ آقا بزرگ تهرانى ازشاگردان برجسته یشان  در کتاب نقبا البشر درباره شخصیت میرزاى دوم ومبارزات ایشان چنین  مى نویسد: میرزا محمد تقى حائرى شیرازى ،  پیشواى انقلاب عراق و نخستین برافروزنده شعله آن شورش و جنبش  ،  از بزرگترین عالمان و مجتهدان عصر خود بود. او یکى از مشهورترین چهره هاى شناخته شـده در علم و تقوى و غیرت و شهامت دینى بود ،  چنانکه خود او برایم تعریف کرد ،  در شیراز زاده شده و در کربلا پرورش یافته است  ،  در همان خاک پاک  مقدمات علوم اسلامى را فرا گرفته است تـا در فـضـل ودانـش به رتبه اى رسیده که شایسته رسیدن به چنان مقام و موقعیتى بود. آن گاه بـادوسـت و مـصـاحـب و هم مباحثه خود سید محمد فشارکى اصفهانى همراه نخستین دسته از مـهـاجران به سامرا رفت و به محضر درس میرزاى شیرازى (ره ) پیوست و سپس در شمار برترین شاگردان حوزه درسى میرزاى اول درآمد.  وى به زودى یکى از ارکان بحق تحقیق این حوزه شد  بـه حـدى کـه در دوران زندگى خود استاد ارجمند ،  جمعى از شاگردان فاضل و مبرز استاد ،  به محضر درس و بحث او روى مى آوردند این روش ادامه داشت تا آن که استاد بزرگوار درگذشت  و میرزا محمد تقى شیرازى به خاطرشایستگى و فضل و دانش و برازندگى خود ،  به جانشینى وى تعیین شد و مرجع تقلیدشیعیان گردید. از آن روز بـود کـه وى  وظـیـفـه سنگین و مسئولیت تعهد شگرف خود را با انجام تکالیف سنگین مـرجـعیت و رهبرى عالم تشیع در نهایت ایمان و شجاعت انجام داد ودر همین مسیر و جهت  به رهبرى قیام , صدور فتواهاى انقلابى و درس گفتن وتربیت دانش پژوهان پرداخت. مردان بزرگى را پـرورش داد کـه هر کدام در تاریخ ‌مبارزات و مجاهدات اسلامى نقطه عطفى به شمار مى روند  .(نقبا البشر, ج 1 , ص 261)
آن  عالم ربانی پس از عمری مجاهدت در راه حق سرانجام در سیزدهم ذى حـجـه سـال 1338 هجرى قمرى , در 68 سالگى , درشهر نجف درگذشت .

در گذشت شیخ آقا بزرگ تهرانی :
شیخ آقا بزرگ تهرانی عالم بزرگ جهان تشیع در چنین روزی در سال 1348 ه ق به دیار باقی شتافت . وی در ریبع الاول سال 1293 هجری  قمری در تهران به دنیا آمد . ایشان   در مدرسه فخریه تهران و مدرسه پامنار به فراگیری دروس سطح مشغول شد . شیخ آقا بزرگ تهرانی دراین مرحله و در مرحله دروس عالی تر حوزوی از استادان بزرگی چون شیخ محمد حسین خراسانی  ، شیخ محمد باقر تهرانی ، شیخ زین العابدین محلاتی ،  میرزا محمود قمی، سید حسن استر آبادی، شیخ عباس نهاوندی ،  محد ث نوری ،  شریعت اصفهانی، آیت  الله سید محمد کاظم یزدی ،  آخوند خراسانی و   آیت  الله محمد تقی شیرازی  بهره های فروان برد . ایشان پس از آن  ازطرف بسیاری از بزرگان وقت اجازه روایت در یافت کرد. آن  عا لم فرزانه دست به تربیت شاگردان بسیاری زد که از میان آنها می توان به   سید احمد حسینی اشکوری، استاد سید مرتضی نجومی، سید محمد حسن طالقانی، سید محمد صادق بحر العلوم، مولانا رضا حسین خان رشیدی ترابی،  سید محمد محسن نقوی، شهید محراب سید محمد علی قاضی طباطبایی و...اشاره کرد . از آن شیخ فقید  آثار بسیاری  به جای مانده است که از میان آنها می توان به  الذریعه الی تصانیف الشیعه، در 29 جلد ،  طبقات اعلام الشیعه،  احیاء الدائر من القرن العاشر،  الانوار الساطعه فى المائة السابعه،  الثقات العیون فى سادس القرون، حقایق الراهنه فى المائة الثامنه،  الروضة النضره فى علماء الماة الحادیة عشرة،  الکرام البرره فى القرن الثالث ‏بعد العشره ،  الکواکب المنتشره فى القرن الثانى بعد العشره،  المشیخه (الاسنادالمصفى الى آل المصطفى)  النابس فى القرن الخامس، نقباء البشر فى القرن الرابع عشر، نقباء البشر،  نوابغ الروات فى رابعة المآت و ...اشاره کرد .  سرانجام آن عالم ربانی در  دوازدهم اسفند 1348 ه ش مصادف با سیزدهم  ذی حجه 1398 ه ق دیده از جهان فروبست . پیکر مطهرش را در  در آستانة کتابخانه عمومی خود شان دفن کردند.

حضرت آیت الله خامنه ای ؛ امام جمعه تهران :
 


درچنین روزی در سال 1358 حضرت آیت الله خامنه ای از سوی رهبر کبیر انقلاب وبنیانگذار جمهوری  اسلامی، حضرت امام خمینی به امامت جمعه تهران منصو ب شدند . حضرت آیت الله خامنه ای در حال حاضر امام جمعه دائم تهران هستند . 

 

جنگ هرمزدگان :
 


درچنین روزی درسال 224 میلادی جنگ " هرمزدگان " روی داد . این جنگ که پایان سلسله اشکانی را رقم می زد میان اردوان پنجم واردشیر بابکان درصحرای " هرمزدجان " یا " هرمزدگان " روی داد که موقعیت آن معلوم نیست ، ولی آن را درخوزستان دانسته اند.  ویدن گرن شرق شناس سوئدی هم  آن را درگلپایگان امروزی می داند . اردشیر یا ارتخشیر پسربابک بود .  
بابک مقام ارگنبدی یا ریاست دژمنطقه دارابگرد را با کسب اجازه ازحاکم پارس به اردشیر انتقال داد . پس ازگذشت اندک زمانی اردشیر به فکر فتح پارس و به دست آوردن حکومت آن منطقه وسیع افتاد و به آنجا لشکر کشی کرد .وی پس از چندین جنگ ، حاکم پارس شد .  اردشیر پس از تسلط کامل بر پارس حملات خود را به نواحی اطراف آغاز نمود و چون اهداف برتری جویی را در ذهن خود می پروراند به سرعت موفق به فتح نواحی وسیعی گردید تا این که در جریان یکی از این فتوحات در جنگی که در ناحیه هرمزدگان واقع در خوزستان صورت گرفت با اردوان پنجم - بیست و نهمین شاه اشکانی - مواجه شد و پس از شکست دادن و کشتن وی و تعداد زیادی از نیروهایش، شهر تیسفون پایتخت اشکانیان را فتح و سلسله قدرتمند ساسانی را بنیان گذارد. ‌پس از اعلان انقراض پارتیان و قدرت یابی اردشیر شورش در برخی نواحی گرگان و ارمنستان آغاز گردید که اردشیر با آرام کردن تمام این مناطق و فتح آنها که سالها به طول انجامید، استحکام دولت تازه تاسیس خود را تضمین نمود. وی  پس از گذشت مدت چهل سال از آغاز اعلام طغیان علیه فرمانروای پارس به کناره گیری از امور سیاسی و کسب آرامش تمایل پیدا کرد و بدین صورت از سلطنت کناره گرفت و پسرش شاپور را که شاهزاده ای لایق و با تدبیر بود  به جای خویش بر تخت سلطنت نشاند و تاج شاهی را با دست خویش بر سر پسرش نهاد و خود روزهای آخر را به آرامش گذرانید.
پسر اردشیر، شاپور- در جنگ با اردوان شجاعت زیادی از خود نشان داد و " داد بنداذ " کاتب یا وزیر اردوان را به دست خود کشت . پس از شکست قطعی اردوان ، ارمنستان و بین النهرین و ماد بزرگ با آذربایجان را تصرف کرد .


درگذشت محمد قاضی :
 
درچنین روزی درسال1376هجری شمسی،  محمدقاضی یکی از مترجمان بزرگ  ایران دار فانی را وداع گفت . قاضی در مهاباد به دنیا آمد و پس از طی تحصیلات مقدماتی برای تحصیل رشته حقوق وارد دانشگاه  تهران شد . او بعدها به زبان فرانسه  تسلط یافت و پس از چندی به یکی از مهمترین مترجمان ادبی ایران تبدیل شد . وی در طول فعالیت ترجمه ادبی بسیاری از کتب ادبیات فرانسه را از زبان اصلی( فرانسه) به زبان مقصد ترجمه کرد و در این راه عاملی در جهت شناخت هرچه بیشتر ادیبان و دوستداران ادبیات فرانسه شد. او همچنین مترجمی بود که تنها به ترجمه از زبان مبدا به مقصد اکتفا نکرد بلکه کتبی از ادبیات  ایران را نیز به زبانهای کردی و فرانسه ترجمه کرده است . گفته می شود  وی  بیش ازنود  کتاب را به زبانهای   فارسی، فرانسه و کردی ترجمه کرده است . ترجمه شازده کوچولو اثر معروف آنتوان دو سنت اگزو پری ترجمه بسیار زیبایی است که خوانندگان ایرانی را با این اثر ماندگار آشنا کرده است .  "کلود ولگرد"  اثر ویکتورهوگو عنوان نخستین اثری است که وی به ترجمه آن همت گمادره است .

خلیج العربی ! :
در چنین روزی در سال 1354 میلادی یکی از خبرگزاری ها ی کشورهای عربی به نام " خلیج العربی"  نامگذاری شد که این امر با مخالفت شدید مقاات ایرانی مواجه گردید . امروزه نیز کشور های حوزه خلیج فارس بی علاقه نیستند که خلیج فارس را خلیج العربی بنامند . ایران همواره بر نام خلیج فارس به عنوان نام همیشگی خلیج فارس  تاکید کرده است . عنوان خلیج فارس از زمان های دور مشهور  و بر نقشه های کهن جغرافیایی ثبت شده است . نام خلیج فارس از سوی سازمان های بین المللی نیز به رسمیت شناخته شده است و پشتوانه بسیار قدیمی ، تاریخی وحقوقی و مستند دارد. غیر این نام  استعماری ، جعلی و متاخر است و با هدف های خاص جعل شده است.   چندی پیش در یک اقدام مذبوحانه نشریه نشنال جئوگرافی برای بار دیگر نام خلیج عربی را به جای خلیج فارس به کاربرد که مورد اعتراض گسترده قرار گرفت . موسسه نشنال جئوگرافی به اعتراض گسترده ایران واکنش نشان داد و از این پس واژه مجعول خلیج عربی برای خلیج فارس به کار گرفته نخواهد شد. به گزارش خبرگزاری مهر، در پی اعتراضات از سوی منابع دولتی و غیر دولتی ایران مبنی بر به کار گیری نام مجعول خلیج عربی برای خلیج فارس،  موسسه نشنال جئوگرافیک در بیانیه ای که بر روی سایت اینترنتی خود ثبت کرده، آورده است: مرجع ذیل خلیج عربی در نقشه های نشنال جئوگرافی به این شکل اصلاح شده است: از لحاظ تاریخی و عموما به خلیج فارس شناخته می شود. این بخش از آب از سوی برخی، خلیج عربی نامیده می شود. به نوشته سایت اینترنتی نشنال جئوگرافیک در ادامه درباره اصلاحات انجام شده بر روی نقشه های این موسسه آورده است : برداشتن عناوین جزایر ابوموسی و تنب که هنوز میان ایران و امارات مورد بحث و گفتگو است، به کار بردن نام کیش برای جزیره ای که در ایران به این نام معروف است و نام مدرن این جزیره محسوب می شود و علامت یک فرودگاه بین المللی روی این جزیره اضافه شده است. همچنین نام شیخ شعیب به عنوان نام دوم جزیره لاوان نیز حذف گردیده است. گفتنی است سایت اینترنتی نشنال جئوگرافی همچنین در ادامه پاسخ به اعتراضات ایران برای اشتباه فاحش صورت گرفته پیشین درباره خلیج فارس لینکی را بر روی این سایت قرار داده است که مربوط به ریشه تاریخی خلیج فارس می باشد.

جنگ ریوولی :  
در چنین روزی در سال 1797 میلادی ، یکی از بزرگترین جنگهای تاریخ میان دو کشور  ایتالیا و اطریش آغاز شد .
در این جنگ بیش از شانزده هزار  فرانسوی به  رهبری ناپلئون بناپارت و بیش از چهل هزار  اتریشی به فرماندهی آلوینزی در محلی به نام" ریوولی " با یکدیگر وارد جنگ شدند . ناپلئون سردار فرانسه سپاه اطریش را در خاک ایتالیا شکست داد و معاهده کامپو فورمیو را با این کشور به امضا رساند .  بر اثر این جنگ بیش از پنج هزار اطریشی  کشته و حدود ده هزار تن از آنان نیز به اسارت نیروهای ناپلئون در آمدند . 
 
  کنفرانس کازابلانکا : 
در چنین روزی در سال  1942 میلادی و در اثنای جنگ جهانی دوم ،  کنفرانس " کازابلانکا "در مراکش  آغاز شد .
 فرانکلین  روزولت رییس جمهور وقت  آمریکا و وینستون چرچیل نخست وزیر وقت انگلستان در این کنفرانس دوازده روزه به بحث در باره طرق پیشروی جبهه متفقین علیه آلمان و راههای مهار ماشین جنگی هیتلر  در جبهه های غرب و شرق پرد اختند .

اختراع کلارینت :
در چنین روزی در سال 1690 میلادی   کلارینت اختراع شد. کلارینت یکی از سازهای بادی است که با دمیدن نوازنده در آن  صدای آن طنین می افکند .

پایان جنگ های استقلال طلبانه :
در چنین روزی در سال 1783 میلادی  کنگره آمریکا قرار داد  صلح با انگلستان را برای  خاتمه جنگ های استقلال طلبانه  تایید کرد و سرانجام سال بعد در همین روز جنگ های استقلال طبانه به پایان رسید . کنگره این کشور هم معاهده پاریس را به رسمیت شناخت . تا سال 1776 میلادی ایالات متحده یکی از مستعمرات انگلستان به شمار می رفت ، اما  پس از انقلاب مردم، آمریکا سرانجام به صورت کشوری مستقل در آمد . در این هنگام ایالات متحده شامل سیزده ایالت بود که همگی در ساحل اقیانوس اطلس قرار داشتند . پس از کسب استقلال ، دولت ایالات متحده برای  گسترش قلمرو خود، به سوی غرب و اقیانوس آرام پیشروی کرد .
  
زلزله در جاماییکا :
در چنین روزی در سال 1907 میلادی بر اثر زلزله ای در در کینگستون جاماییکا هزار نفر جان خود را از دست دادند .

ظهور مارشال تیتو:  
در چنین روزی در سال 1953 میلادی یوزیپ بروز تیتو به عنوان رییس جمهور یوگسلاوی از سوی پارلمان این کشور انتخاب شد . وی رهبری جنبش پارتیزانی را علیه اشغالگران نازی در جنگ جهانی دوم به عهده داشت . او پس از جنگ ، کنترل حزب کمونیست و حکومت کشورش را در دست گرفت . تیتو با تحکیم پایه های قدرتش در یوگسلاوی  ، ابن کشور را ازمدار تصمیمات  اتحاد جماهیر شوروی خارج کرد و سیاست مستقلی را د ر پیش گمرفت . او به همراه نهرو ، سوکارنو و عبدالناصر از رهبران نخستین وبنیانگذاران  جنبش کشور های غیر متعهد به شمار می روند .  

توقف چتر دفاعی ضد موشکی  :
در چنین روزی در سال 1994 میلادی رییس جمهور وقت آمریکا بیل کلیتون و بوریس یلتسین ریییس جمهور وقت روسیه در کاخ کرملین پیمانی را مبنی بر توقف توسعه چتر دفاعی ضد موشکی  منعقد ساختند . این دو کشور همچنین بر خلع سلاح  زاردخانه  اوکراین از تسلیحات هسته ای تاکید کردند . نخستین بار ابتکار دفاع استراتژیک را ریگان رییس جمهور وقت آمریکا ارایه کرد . این طرح بعدها از سوی بیل کلینتون مورد توجه واقع شد . اما روس ها به شدت علیه این طرح موضع منفی اتخاذ کرد ند  . حتی پوتین رییس جمهور روسیه نیز اخیرا تهدید کرده است که اگر بوش (پسر) بخواهد طرح چتر دفاعی ضد موشکی آمریکا را از سر گیرد ، روسیه نیز قرار دادهای سالت و استارت را لغو خواهد کرد .

نخستین خرید بزرگ سلاح : 
در چنین روزی در سال  1799 میلادی  دولت ایالات متحده در نخستین خرید سلاح  خود  از کارخانه « الی ویتنی » ده هزار ماسکت ( نوعی تفنگ )  خریداری کرد. 

 سامپایو ؛ رییس جمهور پرتغال :
در چنین روزی در سال 1996 میلادی خورخه سامپایو به عنوان رییس جمهور پرتغال انتخاب شد .

رسیدگی به جنایات جنگی :
در چنین روزی در سال 2000 میلادی ،   دادگاه عالی رسیدگی به جنایات جنگی سازمان ملل متحد  بر ای پنج بوسنایی کروات به جرم قتل عام بیش از یکصد مسلمان در روستایی در بوسنی و هرزگووین حبس های طولانی مدت بیش از 25 سال صادر کرد .

معاهده مادرید :
در چنین روزی در سال 1526 میلادی چارلز چهارم و فرانسیس اول معاهده مادرید را امضا کردند . فرانسیس اول بر اساس این   معاهده مجبور شد که بورگوندی ، ایتالیا و فلاندرز را به انگلستان واگذار کند  .

کشتار در مالاکا :
در چنین روزی در سال 1641 میلادی هلندی ها مقامومت مردم  شهر مالاکا را شکستند  که بر اثر آن هفت هزار نفر جان خود را ازدست دادند .  هلند ی ها  بندر مالاکا را که در راه دریایی چین و ژاپن قرار گرفته بود و از این نظر منطقه ای سوق الجیشی به شمار می آمد ، از ید پرتغالیها خارج کردند و خود به چپاول آن منطقه مشغول شدند .

نخستین سزارین :
در چنین روزی در سال 1794 میلادی دکتر جسی بنت اهل  آمریکا برای نخستین بار عمل سزارین را انجام داد . وی  عمل سزارین  با موفقیت  روی همسرش به هنگام زایمان  انجام داد . سزارین نسبت به ژولیوس سزار می برد زیرا گفته اند که با شکافتن شکم مادرش وی را به دنیا آورده اند. اما در فرهنگ اساطیری ایران آمده است که رودابه نتوانست  رستم ، پهلوان ملی ایران، را نیز به سبب جثه فرزند به طور طبیعی به دنیاآورد لذا به راهنمایی سیمرغ پهلوی مادر را شکافتند و رستم به این صورت متولد شد . اهل فرهنگ و ادب ایران معتقدند که بهتراست اصطلاح "رستمینه " به جای "سزارین " نشیند و تداول عام یابد .
فرار پادشاه ناپل :  
در چنین روزی در سال 1799 میلادی پادشاه ناپل پیش از پیشروی  ارتش فرانسه به این کشور  پا به فرار گذاشت . 

گریز ناپلئون سوم :
در چنین روزی در سال 1858 میلادی ،  ناپلئون سوم پادشاه فرانسه برای نجات زندگی خویش  به کمک یکی از میهن پرستان ( فلیس ارزینی ) که خود نیز بعدها اعدام شد ، از کشورش گریخت . امپراطوری ناپلئون سوم از سال 1852 تا 1870 میلادی به درازا کشید . او آخرین پادشاه فرانسه است . وی از آلمانها شکست خورد و اسیر شد . با خلع او دوران جمهوری سوم فرا رسید .

ژاپن در برونئی :
در چنین روزی در سال 1942 میلادی ور در میانه جنگ جهانی دوم ،  نیروهای ژاپنی در مرکز نفتی بالکیپاپن در برونئی ( واقع در جنوب شرقی آسیا )  حضور یافتند .

حمله شوروی :
در چنین روزی در سال 1944 میلادی و در میانه جنگ جهانی دوم ،  ارتش اتحاد جماهیر شوروی حمله خود را به منطقه اورانین بوم و وولچودر جبهه غربی   آغاز کرد .

قطع روابط چین و آمریکا :
در چنین روزی در سال 1950 میلادی آمریکا  تمامی اعضای سفارتخانه خود را از چین فرا خواند .

زلزله در سیسل :
در چنین روزی در سال 1967 میلادی بر اثر زلزله ای در سیسیل ایتالیا 231 نفر جان باختند . 

گواتمالادر مسیر دگرگونی  :
درچنین روزی درسال 1986 میلادی وینیچیو چرزو دومین رییس جمهورگواتمالا ( ازطریق انتخابات آزاد) شد . ازسال 1954 براثرکودتایی باحمایت سیا انتخابات آزاد ومردمی درگواتمالا برگزارنشده بود . درچنین روزی قانون اساسی این کشورنیزبه اجرا درآمد.  درهمین روزخورخه سرانوالیاس به عنوان رییس جمهوراین کشور سوگند خورد . گواتمالا کشوری است در منطقه استوایی آمریکای مرکزی در جنوب مکزیک بین دریای کاراییب و اقیانوس کبیر . نژاد مردم این کشور سفید و دو رگه و سرخ پوست است  و اکثر آنان نیز به زبان اسپانیولی تکلم می کنند . حکومت این کشور در حال حاضر جمهوری است . گواتمالا در سال 1839 میلادی از اسپانیا مستقل شد و در 21 نوامبر سال 1945 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .

آیات شیطانی در آتش :
در چنین روزی در سال 1989 میلادی هزار نفر از مسلمانان کتاب " آیات شیطانی"  سلمان رشدی را در برادفورد انگلستان به آتش کشیدند. سلمان رشدی نویسنده مرتدی  که کتاب سراسر توهین و افترایش با نام آیات شیطانی در شمارگان بسیار منتشر شد ، خشم مسلمانان را در نقاط مختلف جهان بر انگیخت . امام خمینی ره رهبر کبیر انقلاب اسلامی  طی حکمی وی را مرتد و مستحق مجازات مرتد ( مرگ ) دانست . سلمان رشدی این رمان را به پشتوانه کشورهای غربی به ویژه انگلستان علیه اسلام نوشت و چند سال تحت حفاظت دائمی نیرو های امنیتی انگلیس در اختفا زندگی کرد و هنوز هم زندگی راحتی ندارد.

کناره گیری امان الله :
در چنین روزی در سال  1929 میلادی امان الله پادشاه افغانستان از قدرت کناره گیری کرد. وی پیشتر به یک دژ نظامی پناهنده شده بود و تنها به سود برادرش  از قدرت کناره گرفت .

ناامیدی درر فع بحران :
در چنین روزی در سال 1990 میلادی خاویر پرز دکوئیار دبیر کل وقت سازمان ملل اعلام کرد که تمامی امید خود را برای مصالحه در باره بحران خلیج فارس - حمله رژیم بعثی به کویت- از دست داده است .

نخستین روز سال مسیحی بر اساس تقویم ژولیان :   
براساس تقویم ژولیان امروزنخستین روز سال نومسیحی است . براساس تاریخ نگاری های حاضر دراروپا ، پیشترشش تقویم درحوزه تقویم مسیحی مورد لحاظ قرارمی گرفت که تقویم چرخه خورشیدی که مبدا آن سال 5777 قبل ازمیلاد است ، قدیم ترین آنها به شمار می رود  . همچنین تقویم دوره ژولیان با مبدا 4714 قبل از میلاد از آن جمله است . تقویم دیگر تقویم ژولیان است که مبدا آن سال 45 قبل ازمیلاد است . دیگری تقویم سزار اسپانیا است با مبدا سال  38 پیش ازمیلاد . مبدأ تاریخ اکسیون هم سال اول قبل از  میلاد است   والبته  مبدأ تقویم پیسا نیز سال یک قبل  از میلاد است . در حال حاضر در غالب کشور های جهان تقویم گریگوری حاکم است و بیشتر کشورها به منظور تطبیق خود با مبنای اقتصادی دیگر کشور این تقویم را مبنای کار خود قرار داده اند .
 
در گذشت اتو لیب من :
درچنین روزی درسال 1912 میلادی اتو لیب من فیلسوف آلمانی به دنیا آمد . کانت و جاسوسی عنوان مهمترین اثراوست . وی درسن 91 سالگی در گذشت .

تولد دکتر آلبرت شوایتزر :
دکترآلبرت شوایتز پزشک ، انسان شناس وادیب فرانسوی در چنین روزی در سال 1857 میلادی به دنیا آمد . وی درسال 1952 میلادی جایزه نوبل را از آن خود کرد . وی پس از اخذ دکتری طب برای کمک به آفریقاییهای مستمند به آفریقا رفت و تا آخر عمر خود را وقف مداوای آنان کرد . اودرچهارم  سپتامبر 1965 میلادی  در گذشت  .

درگذشت ابن رشیق قیروانی : 
درچنین روزی در سال456هجری قمری ، ابن رشیق قیروانی شاعر، ادیب و منتقد مصری درگذشت. او درسال390هجری قمری درمراکش کنونی متولد شد ."پایه های  درک  آرایه های ادبی"  از جمله آثار اوست . 

تولد خوان دو پاسو :
دو پاسو نویسنده مشهور اسپانیایی در چنین روزی در سال 1896 میلادی به دنیا آمد . "پول زیاد " و" چهل و دومین خط موازی " عناوین مهمترین  آثار اویند .

منبع: خبرگزاری مهر

 

 

 

24/10/58

انتخاب حضرت آيت الله خامنه اي به امامت جمعه تهران

دستور اخراج كليه خبرنگاران آمريكايي از ايران توسط شوراي انقلاب.

24/10/66

عمليات بيت‌المقدس – 2 .

Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved
logo